Nyheter

Kriminalvården planerar för ny anstalt

Nyheter Tanken är att den nya anstalten ska byggas i region Öst, som sträcker sig från Jönköpings- till Norrköpingsområdet och kommunerna har informerats

Arkivbild från Kumlaanstalten

På måndagen fattade Kriminalvårdens generaldirektör ett så kallat initieringsbeslut rörande en ny anstalt i region Öst.

– Kriminalvården planerar att utöka med 3 400 platser i häkten och anstalter till år 2030 för att möta det växande platsbehovet. Tillsammans med de nya anstalterna i Trelleborg och Kalmar blir detta ett viktigt tillskott som skapar förutsättningar för en kvalitativ, säker och effektiv kriminalvård, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

Planen är att bygga en anstalt med cirka 400 platser i region Öst. Det innebär cirka 300 till 400 arbetstillfällen när anstalten står färdig.

I dag har ett brev gått ut till ett antal kommuner i regionen med information om Kriminalvårdens planer. Efter sommaren påbörjas dialog med de kommuner som är intresserade.

– Jag ser att det finns mycket goda möjligheter för att etablera ytterligare en anstalt i den här regionen. Det är en expansiv region med positiv befolkningsutveckling och jag är övertygad om att intresset för en etablering också kommer att vara stort bland kommunerna, säger Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg.

När dialogen med kommunerna startat beräknas utredningsarbetet ta mellan 8 och 12 månader. Efter att ett beslut om bygge är taget brukar det ta mellan fem och tio år innan en anstalt står klar och kan tas i bruk.

Källa: Pressmeddelande från Kriminalvården

Taggar

Dela


2 reaktioner på Kriminalvården planerar för ny anstalt

Aboslut! Då blir det ju inte så långt att köra medlemmar från Bandidos och maffian.

Det vore väl något för utvecklingsavdelningen i Värnamo kommun att kämpa för. Det skulle sätta Värnamo på kartan.

Kommentarsfunktionen är stängd