Nyheter

Kreativa ungdomar skapar skolskjutsproblem

Nyheter Skolungdomar som nyttjar sitt busskort för fritidsåkning i stället för skolskjuts skapar problem. 

Skolungdomar som nyttjar sitt busskort för fritidsåkning i stället för skolskjuts skapar problem.

Under barn- och utbildningsnämndens möte diskuterades en avvikelserapport om skolskjutsar. Rapporten avser ungdomar som missbrukar användandet av sitt busskort. I stället för att använda korten när de ska åka skolskjuts till högstadiet används korten på fritiden. 

– Eftersom vi har skolplikt får chaufförerna inte neka ungdomar, som påstår att de har glömt busskortet hemma, från att åka med bussen till skolan. När ungdomarna kommer till skolan skriver skolan ett intyg som bevisar att eleven är berättigad till återresa vid skoldagens slut. Då, när dagen är över, använder de korten och åker på fritiden, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson (C).

Framöver väntar ett trepartsmöte mellan skolans rektor, bussentreprenören och kommunens skolskjutshandläggare.

– Det här är inte okej. Man ska inte fuska, man måste lära sig det från början. Rent fusk tolererar vi inte och det måste få konsekvenser. Att ha gratis skjuts till skolan med de här bussarna är en förmån och den ska vi vara rädd om. Skolan köper denna tjänst, i detta fallet av JLT, och det vill vi fortsätta kunna göra, men då måste både vi och dem veta att detta inte nyttjas på fel sätt, avrundar Maria Johansson (C).

Taggar

Dela


2 reaktioner på Kreativa ungdomar skapar skolskjutsproblem

Att endast tillåta tur- och returresa på skoldagar är patetiskt.
Kommunen borde förse ungdomarna med obegränsade termins-/årskort eller helt enkelt gör resor gratis för alla upp till 25 år.
Om andra kommuner kunde göra detta för 25-30år sedan, varför kan inte Värnamo göra det nu?
Hur kan ni förespråka en bilfri kommun och gnissla tänder över att inte tillräckligt många reser kommunalt samtidigt som barn och ungdomars resande begränsas till tur- och returresor från skolan.
Gissningsvis finns det inte ens möjlighet att uppgradera busskorten som tillhandahålls till fullständiga månads-/års kort utan om ett sådant kort önskas behöver ungdomarna betala fullpris medan kommunen/skolan fortfarande betalar för ett personligt och nu onyttjat tur-/retur ort.

/Vuvuzela

Hur förhåller det sig egentligen med Centerpartiet som ska värna om landsbygden? Se till att fixa fri kollektivtrafik till ungdomarna, det stärker landsbygden plus att antalet livsfarliga epatraktorer på vägarna reduceras. Tänk om och tänk rätt. Det verkar finnas en anledning till att ungdomarna fuskar. Försök tänka lite konstruktivt. Centerpartiet är inte landsbygdens parti så länge man resonerar på detta vis.

Kommentarsfunktionen är stängd