Nyheter

Kraftsamlar för ungdomars trygghet

Nyheter Elever känner sig trygga i skolmiljön, men utanför skolområdet råder ett annat klimat. Nu kraftsamlar kommunen, polis och föreningsliv för att skapa en tryggare miljö för ungdomar.

Vuxna på stan ska förstärka ungdomars trygghet. Foto: Pressbild

Med start från och med den kommande helgen kommer ”Vuxna på stan” att genomföras under fredag- och lördagkvällar. Tio vuxna kommer vardera kväll att befinna sig i stadskärnan för att skapa en tryggare ungdomsmiljö.

– Värnamo kommun har en vision om att vi ska vara den mänskliga tillväxtkommunen. I en mänsklig tillväxtkommun ska vi ha en nolltolerans mot våld. Därför gör kommunen en kraftsamling, säger kommundirektören Ulf Svensson under en digital pressträff.

Som en del i den kraftsamlingen frikopplas Marcus Skytt från sitt uppdrag som stabschef till att bli säkerhetssamordnare, med uppdraget att samordna och stärka kommunens säkerhets- och trygghetsarbete.

– Grunden i mitt arbetet utgår från att tillsammans med polisen, näringsliv och kommuninvånarna ta fram en gemensam lägesbild. Lägesbilden ligger sedan till grund för vilka insatser som sätts in. Insatserna planeras tillsammans med polis och näringsliv. Det vi kan se nu är att det finns en ökad oro bland ungdomarna. Därför har vi lagt fokus på att få ut fler vuxna på stan och kraftsamlar för att få ut mer vuxna på stan på helgerna, säger Marcus Skytt. Vi har sträckt ut en hand mot föreningslivet, eftersom de träffar ungdomar under vardagar och helger. De kan fånga upp oron.

Genom en gemensamma lägesbild har kommunen och polisen identifierat bland annat fyra återkommande platser. De är Citygross parkering, Bredasten, Coops parkering på Malmögatan och järnvägsstationen.

– Det här är platser där vi vet att det har varit stökigt. I grund och botten handlar det om att lägga mer tid och kraft på mer aktuella platser i Värnamo centrum för att stärka tryggheten, bland annat på de platserna. För att stärka vår närvaro ytterligare har vi polisvolontärer som kommer att vara ute mer på helgerna, säger kommunpolisen Andreas Sjöqvist. 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Kraftsamlar för ungdomars trygghet

Bra initiativ, dock lite löjligt att ta till en flummig anledning som tillväxt som orsak.

Föräldraansvar. Vad hände med det? Ni måste våga vara lite tuffare mot era barn. Ni tjänar på det i längden.

Och Bredarydsstöket, vad gör polismakten där?
Stökas det något i Bor?

Nej stöket i Bor verkar ha flyttat in i samband med epagänget.

De växte väl upp och försvann så att säga.

Kommentarsfunktionen är stängd