Nyheter

Kostnaderna för översvämningar slår alla rekord

Nyheter Nästan 500 miljoner har sommarens översvämningar kostat. Detta enligt ett pressmeddelande från Länsförsäkringar.

Foto: Anette Hedin

Värnamo är en av de orter som drabbats hårt av de senaste årens översvämningar. Nu berättar Länsförsäkringar i ett pressmeddelande att översvämningsskadorna i år hittills kostat 472 314 945 kronor. Nästan en halv miljard alltså.

Det är den högsta summan sedan mätningarna började 1995.
– När vi tittar historiskt på utvecklingen av våra naturskador ser vi ännu ett tecken på att klimatförändringarna verkligen är reella och något vi tvingas ta hänsyn till i samhället. Det gäller alltifrån vardagsrisker till stadsplanering och infrastruktur. Händelser som tidigare föreföll osannolika är inte längre det, säger Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Försäkringsbolaget menar att man kan göra saker själv för att förebygga och minska riskerna för större skador i händelse av fler översvämningar. Bland annat att man ska se över sin källare och ställa fuktkänsliga saker högt. Men också att man ska se till att eventuella golvbrunnar inte är igensatta.

Taggar

Dela