Nyheter

Köp fabrik – få 17 000 ton plast på köpet

Nyheter För 1 miljon kronor kan den gamla gummifabriken i Bor bli din. Kruxet? Att du även får 17 000 ton brandfarlig hushållsplast på köpet.

Plastbalarna skulle stå under För 1 miljon kronor kan den gamla gummifabriken i Bor bli din. Kruxet? Att du även får 17 000 ton brandfarlig hushållsplast på köpet.tak. Tidens tand gör emellertid att plasten vittrar sönder och balarna rullar ut på asfaltsplanen. Arkivbild: Jörgen Lindelöf

Det kan tyckas som ett omöjligt uppdrag att få fastigheten såld och konkursförvaltaren Martin Bergander medger att plastberget inte underlättar hans uppdrag.

– Det är klart att det är en nackdel men sedan kanske någon av de intresserade kan göra något klokt av den och använda den på något annat sätt än vi tänker oss, säger han i en intervju med P4 Jönköping.

Efter den gamla fastighetsägarens konkurs för någon månad sedan ska den gamla gummifabriken säljas. Förutom kontorsbyggnad, fabrikslokal och drygt 40 000 kvadratmeter mark ingår även 17 000 ton gammal hushållsplast enligt värderingen från Kronofogdemyndigheten. Just den stora mängden plast har oroat många Borbor som vill att den helst försvinner, på grund av brandrisken. Konkursförvaltaren Martin Bergander är hoppfull att den ska kunna användas på plast, men plastexperten Ronny Ervik säger i en intervju med P4 Jönköping att det bara finns en sak att göra med plastberget.

– Eftersom det har legat där så länge så finns det bara ett alternativ: initiera en förbränning av den.

Men det är väldigt dyrt att elda upp 17 000 ton plast. Enligt uppgifter från Jönköpings Energi som P4 Jönköping har fått fram skulle det kosta närmare 40 miljoner kronor för att bränna upp den och att det är plastens ägare som i så fall står för notan. Trots det läget är konkursförvaltaren Martin Bergander hoppfull.

– Vi ska hitta en köpare till det. Vi får se vad framtiden ger, men just nu verkar det hoppfullt.   

Taggar

Dela


Läs mer

Beskedet: Plastberget blir kvar på obestämd tid

5 reaktioner på Köp fabrik – få 17 000 ton plast på köpet

Få bort engångsplaster kommer inte att hända förrän det finns alternativ som är minst lika bra.
Fast det är klart, ni lyckades ju med kärnkraften…

Oseriösa aktörer? I det här fallet måste det också inkludera kommunen som initialt gav tillstånd till eländet utan att ha på fötterna för beslutet. Att så var fallet ser vi ju bevisligen nu.

Hade de ansvariga på kommunen gjort en ordentlig koll på företaget som skulle starta detta projekt från första början så hade vi sluppit detta elände. Nu har Värnamo i stället fått sitt eget stora miljöbrott
Man måste lära sig på kommunen att inte lyssna på alla skojare som finns även i miljöbranschen tyvärr. Gör en ”pudel” – erkänn att ni gjort fel – och gå vidare. Gör er av med skiten innan det händer, en brand till exempel. Hemska tanke
Ta lärdom, det har varit tillräckligt med idéer där nu, med fiskodlingar och plaståtervinning med mera.
Lennart

Kommentarsfunktionen är stängd