Nyheter

Kommunen köper in en bokbil

Nyheter Statens kulturråd har beviljat bidrag till stärkt biblioteksverksamhet i flera kommuner runt om i landet. Syftet med det här bidraget är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet

Biblioteken i Värnamo kommun har fått 1,2 miljoner kronor från Kulturrådet för inköp av en bokbil, en bil som endast kräver B-körkort så att verksamheten inte begränsas av tillgången till chaufförer.

– Arbetet kommer rikta sig till förskolorna för att tidigt stimulera läslusten hos barn säger Lars Alkner som är kulturchef. Han berättar att det i kommunen finns 42 förskolor. Av dessa ligger 24 i tätorten Värnamo, men det är bara fyra av dessa som har gångavstånd till bibliotek.

Bokbilen kommer att innebära att alla förskoleelever får möta boken och kunna få uppleva glädjen av att hålla i böcker och få lyssna till spännande berättelser innan de har lärt sig att läsa för att ytterligare förhöja upplevelsen.

Bokbilen blir ett komplement till den redan påbörjade satsningen på att öka tillgängligheten till bibliotekens verksamhet och service. Det görs genom en satsning på ökade öppettider i filialerna i Bor, Bredaryd, Forsheda och Rydaholm genom att så kallat meröppet införs (öppet för låntagare med passerkort även utanför bemannade öppettider). Dessutom satsas det på bybibblor, som är hämtställen för beställda böcker. Hittills har det öppnat bybibblor i Dannäs och Nydala, och efter sommaren öppnar en bybibbla i Fryele.

Taggar

Dela