Nyheter

Kommunen anmäld till IVO

Nyheter Kommunens handläggare har missköt sitt arbete när det gäller hjälp och stöd till en missbrukare. Det anser missbrukarens moder, som anmält saken till IVO. Som svarar att det ska undersöka fallet.

– Det ska bli spännande att se vad IVO kommer fram till när de ska underöka Värnamo kommuns agerande, säger Katrin Korpi.  [1/4]

– Hur kan det få bli så här 2019, säger Katrin Korpi.  [2/4]

Handläggaren ansågv att allt stod rätt till, men missbrukarens lägenhet såg ut så här. Foto: Privat  [3/4]

Sonen lever i total misär och kommer antagligen bli av med sin lägenhet. Foto: Privat  [4/4]

Missbrukare i Värnamo får inte den vård och omsorg som de har rätt till enligt lagen. Det anser i alla fall Katrin Korpi och hennes före detta make. Nu har de gjort en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Orsaken är att de anser att deras missbrukande son inte fått den hjälp de anser att han behöver från kommunen. IVO har svarat att de kommer att genomföra en tillsyn för att se om några fel har begåtts av Medborgarnämndens handläggare.

• Katrin Korpi har en som som är inne i ett djupt  missbruk.
– Jag upptäckte hans missbruk förra hösten.
– Sedan dess har det gått utför mycket snabbt för min son. Han är nu så nere i sitt missbruk att vi fruktar för hans liv. – Det är bland annat därför som vi har bett kommunen att de ska plocka in honom på ett LVM-hem, berättar Katrin.

LVM-lagen om vård av missbrukare, är samhällets yttersta åtgärd för att hjälpa missbrukare. Det är en tvångslag, där missbrukaren får tillbringa sex månader på ett i de flesta fall slutet behandlingshem. Åtgärden sätts in när det bedöms vara fara för livet på den som missbrukar.
Katrin berättar att det inkommit mängder av orosanmälningar, både från privatpersoner och från psykvården i Värnamo. Sonen har vårdats i Jönköping för psykos orsakade av sitt narkotikamissbruk.

– Han har  slagit sönder sin lägenhet när han varit påverkad.  Han lever nu i en fullständig misär. och kommer sannolikt att bli av med sin lägenhet. Hans lägenhet behöver ju totalrenoveras, konstaterar Katrin uppgivet.

• Hon och maken fruktar nu för  sonens liv.
– Vi anser att Medborgarnämnden inte har gett honom den chans han har rätt till enligt lagen, fortsätter mamman. Och lämnar flera exempel på hur kommunens handläggare misslyckats i sitt arbete:
– Handläggaren uppger att denne besökt min son och att allt är normalt.
– Men handläggaren har ringt sonen, knackat på dörren och lagt brev i hans brevlåda. Bilderna som jag bifogat till IVO visar ju tydligt att allt inte är okey, fortsätter mamman.

• Hon beskriver hur sonens lägenhet ser ut:
– Lägenheten är totalt sönderslagen. Allt som min son äger är sönderslaget, det är en total misär med smuts, flugor och sönderslagna möbler och inredning.
– Hur kommunens handläggare kunde missa detta är märkligt.
– Men uppenbarligen har anmälan om LVM aldrig lämnats vidare utan blivit liggande på skrivbordet hos hon som haft hand om fallet, fortsätter Katrin.

Hon berättar att medborgarnämnden haft vetskap om sonens grava missbruk i tio månader. Under tiden har det inkommit mängder av anmälningar. Sonen har behandlats i Jönköping på Ryhov för sitt missbruk och sitt dåliga psykiska mående.
– Det enda som kan rädda livet på sonen nu är att han får ett LMV, så att han åtminstone får en ärlig chans att bli kvitt sitt missbruk, säger Katrin Korpi.

• Hon poängterar att anmälan som nu är gjord är för att hjälpa hennes son.
– Men om anmälan kan hjälpa andra missbrukare som är i samma situation så är det ju bara bra.
– Det är inte alla missbrukare som har anhöriga som orkar kämpa för dem.
– Man funderar ju på hur det kan fungera så här 2019, slutar Katrin Korpi.

Värnamo .Nu har sökt enhetschefen Pernilla Stål för en kommentar.

Taggar

1 reaktion på Kommunen anmäld till IVO

Kommentarsfunktionen är stängd