Nyheter

Kommunalrådet om konkurrensen: ”Vi spänner bågen”

Nyheter Värnamo kommun är en av sju kommuner i länet som slåss om den blivande anstaltsetableringen. – Vi spänner bågen så hårt det går, så tar vi det därifrån, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) till Värnamo.nu.

Värnamo kommun är en av sju kommuner i länet som slåss om den blivande anstaltsetableringen. – Vi spänner bågen så hårt det går, så tar vi det därifrån, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) till Värnamo.nu. Arkivbild: Peter Magnusson/Pressbild. Montage: David Alin

Sedan tidigare står det klart att Kriminalvården planerar för en ny anstalt i Östergötland eller Jönköpings län. Den nya anstalten kommer att ge omkring 300 nya arbetstillfällen och ha plats för cirka 400 intagna. Sedan planerna stod klara har kommunerna själva fått skicka in intresseanmälningar till Kriminalvården. Nu står det klart att nio kommuner är intresserade och de går nu vidare till nästa etapp: Aneby, Boxholm, Eksjö, Jönköping, Norrköping, Nässjö, Tranås, Vaggeryd och Värnamo. 

– Det är glädjande att se att så många kommuner vill vara med i vårt arbete att göra Sverige tryggare och säkrare, säger Magnus Petersson, chef för Kriminalvårdens fastighetsenhet.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) ser positivt på en eventuell anstaltsetablering i kommunen. 

– Det skulle vara en kanoninjektion för vår arbetsmarknad, men vi får avvakta och se. Vi spänner bågen så hårt det går, så tar vi det därifrån.

Anstalten beräknas stå klar 2028 och nu ska Kriminalvården utreda förutsättningarna för en ny anstalt i de nio kommunerna. Bland annat vill man hitta lämplig mark, bra infrastruktur och goda möjligheter för rekrytering av de som ska jobba på anstalten.

– När det gäller marken handlar det om 10-15 hektar mark där det inte finns risk för översvämning, eftersom en utrymning skulle bli omöjlig, och där det inte finns höga hus i närheten, så att grannar kan titta in och störa de intagnas integritet. Det känns som att vi har några fördelar i jämförelse med andra kommuner, så som det geografiska läget för transporter med närheten till 27:an och E4:an, Campus Värnamo med sina utbildningsmöjligheter och att vi har ett bra och nära samarbete med polisen.

Taggar