Nyheter

Kommunalrådet laddade batterierna i sommar

Nyheter Gottlieb Granberg kan blicka tillbaka till en lång och trevlig semester. – Det har varit en bra sommar, med perfekt sommarväder, tycker han.

Under närmare fem veckor har kommunalrådet Gottlieb Granberg (M) kunnat lägga politiken åt sidan och ägnat sig åt att vara ledig.

Nu börjar allvaret igen. Semestern är slut för de flesta. Många kan se tillbaka till en sommar med som, bad och avkoppling. Semestern är helt enkelt en tid  tid för att ladda batterierna inför en mörk och mer eller mindre ruskig höst

En som laddat batterierna, i flera bemärkelser, denna sommaren är moderaternas kommunalråd i Värnamo Gottlieb Granberg. Elbilsägare som han är.
Under närmare fem veckors tid har han kunna lägga det mesta inom politiken åt sidan. I stället har han prioriterat umgänget med familj, släkt och vänner.

Men sol och bad, det är två semesteraktiviteter som Granberg hoppat över.
– Jag gillar inte att bada i sjöar. Solar gör jag inte heller. Men, jag befinner ju mig ofta ute i solen, så det blir en hel del solsken ändå, berättar han.

Som vanligt när det Gäller Gottlieb Granberg så har han flera projekt på gång hemma på sin gård.
Ett sådant projekt har varit att bygga en jordkällare.
– Den har jag hållit på med i ett par år. Men nu är den klar, det blev en fin jordkällare med en damm utanför, berättar han. Ett annat projekt som sysselsatt kommunalrådet i sommar är att bygga en skogsväg.
– Det blev en skogsbilväg som är cirka 300 meter lång, förklarar han.

Ett av hans större intressen är böcker. Närmare bestämt talböcker.  – Jag lyssnar så ofta jag kan på talböcker. I sommar har det blivit flera stycken, fortsätter han.
Gottlieb Granberg har också en stor familj. Han har barn som alla är utflugna. Och det med besked. Närmaste sonen har just flyttat från Stockholm till en villa utanför Göteborg.  – Nu i sommar har jag hjälpt honom en hel del med flytten och med att komma i ordning i nya huset, förklarar han.

Ytterligare en son finns i danska Åhus. Dottern i huset återfinns i Paris, där hon arbetar i en liten modebutik.
– Dottern lyckades få till en långledig helg så att vi alla kunde träffas, berättar Granberg. Han har också tre syskon.

– Men de bor nära. Under sommaren är de ofta i sina sommarstugor men vi har haft möjlighet att träffas ändå, fortsätter han. Som politiker och förtroendevald måste man trots semestern vara tillgänglig och svara i telefon. Granberg, som bland annat är förbundsordförande för Moderaterna i Jönköpings län har fått en hel del samtal under sin lediga tid i sommar.

– Nu på slutet är det många som ringt och haft frågor kring SÅM. Det är många som är upprörda över fluglarverna i sopkärlen, berättar han.
När det gäller partipolitiken så har det varit en lugn sommar.
– Nu, ett år efter valet så har det mesta kommit på plats.
– Förra sommaren var ju betydligt mer hektisk, med en rolig och spännande valrörelse, förklarar han.

Under sommaren har han också haft möjlighet att fundera på politiska frågor som han ska driva i höst.
– Kommunikation har ju alltid intresserat mig. Det är en svår nöt att knäcka, hur man ska få folk att resa kollektivt. Jag ser ju bussarna som passerar Horda, de är ju nästan tomma, konstaterar han.

När det gäller övrig kommunikation i kommunen, den digitala versionen så tycker han att Värnamo kommun lyckats bra.
– Vi har ju bra täckning med fiber numera, konstaterar han. En annan fråga som engagerar Gottlieb Granberg är hur det ser ut i kommunen.
– Jag får ofta höra att Värnamo är en vacker stad. – Jag vill fortsätta att göra det fint även ute på småorterna, funderar han.

– Men  där är ju ekonomin en utmaning för kommunen.
– Vi måste spara pengar. Äldreomsorgen, exempelvis behöver varje krona de kan få.
– Men samtidigt måste vi fortsätta att att satsa på kulturen.
– Prioritering är en jättesvår fråga. Kultur, skola och äldrevård, det är inte lätt att prioritera.

• Ett sätt att förbättra ekonomin för kommunen är ju att höja skatten?

– Vi har inte nått gränsen än när det gäller skatten. Men jag lovar varken höjning eller sänkning av den kommunala skatten.  – Vi kan ju inte höja skatten så att folk förlorar motivationen för att betala skatt, säger han. Nu väntar några dagar till i ett lugnare tempo. Nästa veckan drar politiken igång igen för Gottlieb Granberg och övriga politiker. Först ut är kommunstyrelsemötet på tisdag. Sedan väntar kommunfullmäktigemötet i slutet på månaden.
Vid den tidpunkten har nog många redan årets semester som ett litet minne som de kan se tillbaka på när höstens allvar startat på riktigt.

Taggar

Dela