Nyheter

Kollektivtrafik tiderna i Värnamo kommun måste bli bättre!

Nyheter Vänsterpartiet tycker till om kollektivtrafiken. Läs debattartikeln här

Kollektivtrafiken i värnamo kommun fungerar dåligt tidigt på morgonen, sent på natten, och på helgerna. Detta förhindrar många, framförallt ungdomar som vill börja leva sitt liv men har inte ännu hunnit ta körkort från både en meningsfull fritid och i värsta fall sitt första jobb.

De som växer upp på Värnamos kransorter påverkas mest av alla. Utan föräldrar som kan skjutsa runt missar många otaliga aktiviteter bara för att man inte kan ta sig in till stan, framförallt på helger…

Vidare så går det inte att ta kollektivtrafiken till stan om du som bor på en av Värnamos kransort vill jobba första eller andra skift inom industrin. De flesta företag börjar sina skift ca 05.45, om du åker från Värnamo till Bredaryd eller vise-versa så är dagens första bussar inne ca kl 06.20. Andra skiftet slutar runt 23.00. Men de sista bussarna avgår 22.00. Ska alla medborgare som jobbar industri vara tvungna att ta bilen till jobbet? Och vad händer med alla som precis kommit ut på arbetsmarknaden och inte har tillgång bil eller körkort? Det blir ännu värre om man bor på östra sidan av kommunen, då kollektivtrafiken har ännu mindre avgångar.

Den nuvarande form av kollektivtrafik vi har i länet, inte minst i kommunen är uteslutande och skapar utanförskap. Den som av någon anledning inte har bil eller körkort har det väldigt svårt att kunna gå på föreningsträff eller arbetet, och i vissa fall måste man helt enkelt tacka nej till både jobb och fritidsaktiviteter. Detta leder till en ond spiral: utanförskap, sämre ekonomi, sämre social liv, sämre mental hälsa, sämre pensioner (eftersom man tvingas tacka nej till jobb), sämre miljö (då man tvingas ta bil), högre väg underhållskostnader, osv. Inte minst leder detta till att allt mindre vill åka kollektivtrafik och därför allt mer kollektivtrafiklinjer läggs ner pga dålig lönsamhet – samtidigt som att JLT gör rekordstora vinster!

Den 18:e mars har du och jag möjligheten att se till att Värnamo får en väl fungerande kollektivtrafik! Då kommer nämligen Jönköping Region till Värnamo stadshus för att prata med allmänheten. Syftet är att skapa en ny myndighet som ska utforma kollektivtrafiken under 2021-2035. Chansen att förändra detta är nu: det är vår hälsa, miljön, privatekonomin, jobb och utvecklingen som är på spel!

Jonas Wretblad (V)
João Figueiredo (V)

Taggar