Nyheter

Klimatsmart mat på Figy

Nyheter 24 mars genomförs den stora manifestationen Earth Hour. Men redan i dag började Värnamo kommun med förberedelserna inför den stora globala manifestationen.

Madeleine Svensson var inbjuden för att prata matlagning med kommunens kockar.  [1/10]

Fokus var baljväxter.  [2/10]

Therese Jonsson förbereder pannkakor inför morgondagen.  [3/10]

Kristin Gantzert framför "grytan" där det ska kokas ärtsoppa.  [4/10]

150 liter vatten och grytan var inte en halvfull.  [5/10]

Martina Gantzert förbereder maten.  [6/10]

I förgrunden måltidsutvecklaren Marie Wuollet tillsammans med matbloggaren Madeleine Svensson.  [7/10]

Anne-Marie Johansson och Lea Benkert förbereder en vegetarisk lasagne.  [8/10]

Det blev mycket nyttig mat.  [9/10]

Här lagas det mat från grunden.  [10/10]

Ett 20-tal av kommunens kockar samlades i det stora köket på Figy för att tillsammans prova fram en speciell Earth Hour måltid.
– Måltiden kommer att serveras i kommunens kök redan den 22 mars, eftersom det inte är några skolkök öppna den 24:e, berättar Martina Palm. Hon är kommunens hållbarhetsstrateg och tillsammans måltidsutvecklaren Marie Wuollet initiativtagare till matlagningen.

Tanken har varit att laga en rätt som ska vara klimatsmart och gynna ett planetvänligare liv.
Resultatet blev bland annat en vegetarisk lasagne som eleverna nu kommer att få äta av den.
För att få lite extra inspiration hade en i sammanhanget välkänd matlagerska bjudits in till Figy.
Det var lantbrukaren och matbloggaren Madeleine Svensson från Grimslöf som anslutit sig till kommunens kockar för att prata matlagning.
– Maten vi ska prova att göra i dag har fokus på baljväxter, berättar hon.

Parallellt med med detta i skolköket arbetade den ordinarie matlagningsstyrkan med att förbereda morgonen lunch. I morgon blir det pannkakor och ärtsoppa.
Therese Jonsson arbetade med att lägga upp mängder av pannkakor i formar, redo att värmas i ugnen.
– Vi levererar mat till nio olika ställen från köket här på Figy.
– Bara här på skolan går det åt 1 300 pannkakor gånger tre per person, berättar Therese Jonsson.

Ärtsoppan görs från grunden i skolköket.
– Ärtsoppan är inte så populär, men vi blötlägger 90 kilo ärtor över natten, fortsätter hon.
• Varför serveras det ärtsoppa om den inte är populär bland gästerna?
– Vi serverar ärtsoppa en gång per år, i bland en gång per termin, förklarar hon.
Sedan framkommer det att just ärtsoppa är väldigt klimatsmart mat och att man i skolköket också försöker värna lite om den svenska husmanskosten.

 

Taggar