Nyheter

Klagomål på vedeldning 

Nyheter Starka dofter från eldande i grannhus har fått en Forshedabo att gå i taket. Nu vänder sig privatpersonen till kommunen för att få problemet utrett.

Foto: Pixabay

Dagligen möts Forshedabon av vad som beskrivs vara en ”grå och delaktig dimma, som luktar som att de eldar sopor”. I ett par månaders tid har privatpersonen mötts av störningen.

Forshedabon beskriver det som att grannarna eldar konstant:

”På helgerna så börjar de elda på morgonen och håller på hela dagen. På vardagarna börjar de när de kommer hem från jobbet.”

Nu vänder sig privatpersonen till samhällsbyggnadsförvaltningen, med ambitionen att förvaltningen skickar ett brev till grannen för att få bukt med grannosämjan.

Taggar

10 reaktioner på Klagomål på vedeldning 

Helt klart är vedrök hälsovådlig! Det är konstaterat i många rapporter. Att någon i dagens utvecklade samhälle fortfarande ägnar sig åt att förpesta livet för sina grannar genom att elda – det övergår mitt förstånd. Trösten är att det är konstaterat att det finns fem gånger mer föroreningar i vedeldarens hem än i grannarnas. Fast vad hjälper det mig, om jag får cancer och lunglidande av grannens vedrök. Verksamhetsutövaren ska dessutom vara insatt i miljöbalkens regler om vedeldning. Jag tror knappt de har en susning om miljöbalken och alla regler/förordningar som styr den miljöfarliga verksamheten! (som det är, enligt miljöbalken)

Det är en sak om det eldas nån gång då och då (myseldning), Men när det dag ut och dag in väller ut illaluktande, ohälsosam rök från grannen (antagligen uppvärmningseldning) förstår jag att vederbörande blir riktigt less på det. Bra gjort att anmäla det. Men ha inte allt för stora förväntningar på ett åtgärdande resultat…
Vi har själva liknande besvär i området, året om. Man vill inte släppa ut barnen, de luktar som de varit på hajk en hel helg. Med tanke på inandningen till lungorna är det helt ofattbart att kommunen tillåter detta. Man kan inte vara ute i sin trädgård efter att man kommit hem från jobbet. Man kan absolut inte torka sin tvätt utomhus.
Tycker också att daglig eldning för uppvärmning och varmvatten borde förbjudas i tätbebyggda samhällen. Det förstör så oerhört mycket för omkringliggande grannar. Spelar någon exempelvis hög musik, kan grannar som störs av detta få hjälp av polis för att få lugn och ro, men väller röken in från grannen ska detta bara accepteras. Helt ofattbart för mig, Det drabbar så många negativt, och det finns många andra effektiva, miljövänliga och hälsosamma uppvärmningsalternativ i dag.
Med tanke på kommunens projekt Huv (Hälsosam Uppväxt i Värnamo kommun) borde man väl kunna hjälpa barnen att slippa få i sig massor av rök i sina lungor när de är ute på lekplatser å trädgårdar, eftersom några få människor eldar som galningar och röken lägger sig tjock över närliggande område under många timmar – en del dagar.
Dags för Värnamo kommun att ta tag i detta på riktigt. Hur vill ni ha det: Hälsosam uppväxt och miljö för alla, eller inte våga ta ställning och sätta ner foten?

Tipsa grannen om att de kan byta till en modern underförbränning panna blålågeteknik 93 procent förbränning
Då tjänar de 20–25 procent på vedförbrukningen. Det ärmycket renare
Troligen har grannen överförbränning med gammal teknik, kanske även utan lagringstank som bör vara minst 1500 liter
Gå över och tipsa om fördelar att byta panna.

Gnäll. Eldat har vi gjort sen stenåldern. Tål man inte det så bör man överväga en flytt där grannar ej finns.

Det bästa är fjärrvärme. Om inte det är är möjligt så är ju bergvärme att föredra. Grannsämja är värdefullt, den värmer.

Det är över huvud taget konstigt att vedeldning är tillåtet med tanke på hur skadligt det är för hälsan. Ännu konstigare att någon vill vedelda, kanske förstår de inte hälsoriskerna?

Elda kan man göra med underförbränningspanna om man eldar för värme i hus samt varmvatten. Då har du 93 procent förbränning med vit rök på vintern och galler ovanför skorstenen bara på sommaren.
Gulvit rök med tjära är felaktigt.
Mörkrök är dålig luftflöde eller stryptluft och sur ved.
Tjockvit rök betyder fuktig ved.
Kaminen köper man Svanenmärkta eller med över 80-procentig förbränning.
Jag bor i tätbebyggt område i Stockholm.
Man ska tända på högst upp på veden i kamin. Då ryker det mindre och glaset på kaminen håller sig rent.
Glöm inte att gå och prata med grannarna. Påtala och fråga om du får titta på kamin eller pannan och du kanske kan mäta vedens fukthalt. Butiker har fuktmätare, Det kostar någonn hundring. Under 20 procent är bra, helst runt 10 procent inne.
Skriv ut tips på eldning och var positiv när du går över och berättra om luktproblemet så grannen kan eventuellt byta kamin eller sätta in en. Hoppas du får rätsida på lukten. Kan vara så att de eldar mycket gran och tall. Då luktar det mer än lövträd.

Kommentarsfunktionen är stängd