Nyheter

KD ökar bara i Forsheda

Nyheter 94 röster, och 8,2 procent, gör att distrikt Forsheda ökar jämfört med tidigare valresultat för Kristdemokraterna som har sitt starkaste fäste i Rydaholm där 14,7 procent röstade på partiet.   

Statistik från Newsworthy och Valmyndigheten

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, ser Kristdemokraterna ut att gå mot sitt sämsta riksdagsval sedan 1982 i Värnamo kommun, med 9,2 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Klockan 23.40 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Värnamo färdigt. Då hade Kristdemokraterna samlat totalt 1 926 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 9,2 procent. Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Kristdemokraterna blev fjärde störst av riksdagspartierna i Värnamo. 

Det preliminära valresultatet innebär att Kristdemokraterna tappat i Värnamo, precis som i riket som helhet. Jämfört med 2018 backar Kristdemokraterna med 2,4 procentenheter.

Partiet ser alltså ut att gå mot sitt sämsta resultat sedan 1982 i kommunen. Kristdemokraternas allra bästa val i Värnamo sedan 1973 (valet efter enkammarriksdagens införande) var 1998 (23,6 procent). Det sämsta valet gjordes 1976 (4,7 procent). I den historiska jämförelsen har vi inte räknat in 1985, eftersom Kristdemokraterna (då KDS) samverkade med Centerpartiet under en gemensam beteckning det året.

Kristdemokraterna starkaste valdistrikt i kommunen var Rydaholm, där de fick 14,7 procent av rösterna. Rydaholm var partiets starkaste distrikt i kommunen även i riksdagsvalet 2018. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Kävsjö i Gnosjö kommun (22,3 procent) och i hela riket Norsborg småhusområde i Botkyrka kommun (27,9 procent). 

Värnamo kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 12 procent av rösterna Kristdemokraterna två mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 9,4 procent av rösterna i valkretsen, en minskning med 2,6 procentenheter sedan sist. Om det resultatet står sig, skulle det ge Kristdemokraterna ett mandat den här gången.

Kristdemokraternas väljarstöd i Värnamo placerar kommunen på åttonde plats bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).

Statistik från Newsworthy

Valresultatet är preliminärt.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela