Nyheter

Katastrofövning på Värnamo Sjukhus

Katastrofövning på Värnamo Sjukhus

Nyheter Det blev en tuff semesterdag för för AT-läkarna vid Värnamo sjukhus.

Ett poolparty som gick snett, ett flygplan med massa av sjuka personer. Sist men inte minst, när de kom till flygplatsen så hade det just smällt en bomb.
Som tur var för läkarna så var detta inte verklighet, utan en realistisk övning som genomförts på Värnamo sjukhus i dag.
– AT-läkarna som deltar i övningen utsätts för situationer som inte är vanliga, men som det är fullt möjligt att de kan inträffa, berättar Narkosöverläkaren Tomas Axelsson. Det är han som har planerat övningen för AT-läkarna.
– Tanken är att de ska sättas i situationer där de är tvungna att tänka till och ta egna initiativ, berättar Axelsson.

Det är 24 AT-läkarna som var indelade i tre grupper och fick gå till tre olika övningsstationer. Första stationen var nere i vid rehabpoolen.
Där ställde  läkarna inför det faktum att en person hade dykt i poolen och brutit nacken. Det gällde att få upp personen och stabilisera nacke och rygg. En annan grupp läkare ställdes inför det faktum att en badgäst fått hjärt-  och andningsstopp. Det blev inte lättare när gruppen sedan bytte station och hamnade på ett charterflyg på väg mot värmare breddgrader. Under ledning av övningsledare spelades det upp ett scenario där en efter en av passagerarna blev sjuka på planet. AT-läkarna. Statister och i det här fallet passagerare var för övrigt 16 elever på från omvårdnadsprogrammet. På flygplanet blev en efter en av dessa sjuka och till slut var det AT-läkare över allt i kabinen, fullt sysselsatta med att ställa diagnoser och hjälpa sjuka semesterfirare. Det sista och kanske tuffaste momentet utspelades längst ner i källaren på Värnamo sjukhus. Några korridorer och rum bytte för några timmar skepnad till att bli en flygplats som just utsatts för ett bombattentat. Här fick läkarna bilda räddningsgrupper i samarbete med ambulanspersonal och ta hand om både chockade personer, svårt skadade och även döda.
Tomas Axelsson berättar att det krävts en stor organisation för att sjösätta övningen.
– Det har varit fler som hjälpt till att arrangera övningen än som deltagit i den, säger han.
I bakhuvudet på Axelsson finns redan embryot till nästa övning.
– Ja, jag har lite planer på gång, det blir nog en övning som inte kommer hållas här på sjukhuset, säger han.