Nyheter

Katarina och Åsa till final

Nyheter Katarina von Bredow och Åsa Storck hör till de sex finalisterna till ett nyinstiftat litteraturpris.

Katarina von Bredow och Åsa Storck

Det handlar om SV:s lättlästa pris 2020. Av 31 nominerade verk återstår nu sex finalister. Juryn tar nu nästa steg för att utse vinnaren som presenteras i höst.

– Känns så roligt och spännande att vara nominerad. Särskilt med tanke på att detta är första gången lättläst-priset delas ut i Sverige, säger Åsa som jobbar som bibliotekschef i Vaggeryds kommun och som tidigare haft en tjänst i Värnamo.

Katarina von Bredow har bott i Bredaryd men finns numera strax utanför Rydaholm:
– Det är förstås hedrande, men det är ju inte en av mina lättläseböcker som har gått till final, utan en bearbetning av en ”vanlig” ungdomsroman. Kul, men minst halva äran bör tillfalla Lina Stoltz som gjort bearbetningen, hälsar Katarina

SV, Studieförbundet Vuxenskolan, har instiftat ett litteraturpris för lättläst med namnet ”Studieförbundet Vuxenskolans lättläst-pris”. Priset, som är det första av sitt slag i Sverige, är om 50 000 kronor med utdelning varje år och priset ges till författare och återberättare av nyligen utgiven litteratur på lättläst.

Priset avser originalverk såväl som återberättande till lättläst av hög litterär kvalitet och som uppfyller nedanstående definition av lättläst: ”Ett lättbegripligt språk anpassat för läsare med stora krav på konkreta och tydliga, men ändå livfulla och känslosamma texter.”

De nominerade böckerna är:

  • Kramar och brev av Åsa Storck
  • Finns i sjön av Martin Engberg
  • När allt förändras av Emma Frey-Skøtt
  • Hur kär får man bli av Katarina von Bredow, bearbetad av Lina Stoltz
  • Nybyggarna av Vilhelm Moberg, bearbetad av Johan Werkmäster
  • Fakta om Greta Thunberg av Tomas Dömstedt

– Nu sätter vi i juryn igång med det lustfyllda arbetet att läsa de nominerade böckerna. Vi ser fram mot en sommar med bra lättläst litteratur. Böcker som inte alltid får den uppmärksamhet de är värda, säger Per Lodenius, ordförande i juryn.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *