Nyheter

Karlsson (C): Viktigt med ett medmänskligt perspektiv på allt vi gör

Nyheter I en artikelserie lär vi känna våra ledamöter och ersättare som är invalda i kommunfullmäktige under mandatperioden. I dag träffar vi Mikael Karlsson (C).

Kan du beskriva dig själv?

– Jag är Mikael Karlsson, 58 år, bor utanför Hånger. Jag representerar Centerpartiet.

Har du önskat eller tilldelats platsen i kommunfullmäktige?

– Jag kandiderade för att jag själv valde det och mitt parti gav mig förtroendet att vara första namn på valsedeln. Det är sedan väljarnas röster som gett mig en plats i fullmäktige. Ett förtroende jag är tacksam och ödmjuk för.

Vad är det för frågor som engagerar dig mest?

– Viktigaste för mig är principen om alla människors lika rätt och värde. För mig är de unga, gamla och behövande allra viktigast. Det är för de kommunen har störst ansvar att verka för. Ett medmänskligt perspektiv på allt vi gör är viktigt för mig.

Vad ser du fram emot under mandatperioden?

– Jag är ansvarig för näringsutskottet som hanterar mark- och exploatering, upphandling och näringsliv och arbetsmarknad. Så att arbeta för ett utmärkt företagsklimat är viktigt. Kommunen ska förstå näringslivets villkor och skapa bra förutsättningar för företagande. På så sätt kan företagen växa, fler arbetstillfällen skapas och det är det som sedan ger utrymme för att finansiera samhällsservice. Även infrastruktur och trafikfrågor ligger högt hos mig. Ska vi klara klimatutmaningen behöver vi jobba med att skapa förutsättningar för hållbart resande. Det ska vara effektivt och smidigt att resa med kollektivtrafik, eller att cykla. Endast med lösningar som gör det enkelt kan vi få till en förändring och göra oss mindre beroende av bilen i alla lägen.

Den stora utmaningen de kommande åren blir att få till en klok ekonomi. Det är en stor utmaning i dessa tider, men jag är optimistisk. Vi har en bra organisation med bra ledarskap på det stora hela taget och då finns förutsättningar att kunna leverera även i svåra tider.

—————

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och kan liknas vid kommunens riksdag.

De röstberättigade invånarna i kommunen väljer fullmäktige i allmänna val vart fjärde år (samtidigt som riksdags- och regionvalet). I Värnamo består kommunfullmäktige av 51 ledamöter och 29 ledamöter. De flesta av dem har ett vanligt jobb och ägnar sig följaktligen åt politiken på fritiden.

Kommunfullmäktige fattar beslut i principiella frågor som rör kommunens organisation, ekonomi, övergripande planer och samhällsplanering. Fullmäktige bestämmer också hur de olika nämnderna sätts samman, vilka arbetsuppgifter de har och vilka som ska vara ledamöter. Mandatfördelningen 2022-2026 ser ut som följer:

Socialdemokraterna 14 mandat
Moderaterna 11 mandat
Sverigedemokraterna 9 mandat
Centerpartiet 8 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Liberalerna 2 mandat
Vänsterpartiet 2 mandat

Taggar

Dela