Nyheter

Karlsson (C): Vi behöver jobba på flera fronter för att komma tillrätta med gängkriminaliteten

Nyheter I artikelserien "Allvarligt talat" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I dag möter vi Mikael Karlsson (C).

Mikael Karlsson (C). Pressbild: Värnamo kommun

Vad tycker du om Sveriges ansökan att bli medlem i Nato?

– Mitt parti har länge drivit frågan. Vi tycker det är en bra sak att samarbeta med likasinnade och det är en nödvändighet att Sverige tar sitt ansvar i att försvara den fria och demokratiska världen.

Vad tycker du om koranbränningarna? Vad ser du för lösningar på problemet?

– Jag tycker mycket illa om när människor medvetet förnedrar, förminskar eller hånar andra. Oavsett på vilket sätt det sker stämmer det inte alls med min inställning till andra, som i grunden är humanistisk. Jag är för religionsfrihet. Det innebär att man får acceptera att människor tillhör och utövar olika religioner. Vill man protestera emot olika typer av extremister som använder en religion som förvändning att trycka ned andra är det en viktig rättighet, men att genom att skymfa andra tycker jag är fel.

– Lösningen borde kunna ligga i att ge polisen verktyg för att med känsla kunna begränsa möjligheterna att på ett nedvärderande sätt håna andra religioner eller viktiga företeelser. Vad jag ändå inte vill se är att Sverige tullar på yttrandefriheten eller tryckfriheten. De är avgörande rättigheter för en fungerande demokrati.

Vad tycker du om gängkriminaliteten? Hur ska vi bekämpa den?

– Ingen tycker väl att det är en bra utveckling där gängkriminella får utökat utrymme i samhället. Jag tror ingen ung människa har som mål att bli kriminell. Jag ser att det är något som händer som en sista utväg när det finns saker som inte fungerar. När man inte ser andra möjligheter att få känna tillhörighet, att bli sedd att se karriärmöjligheter, då finns risken att man faller in i den världen.

– Vi behöver jobba på flera fronter för att komma till rätta med det. Dels behöver vi lösa den akuta situationen med resurser till polis och rättsväsende, dels inom kommunen. Vi behöver ge våra barn de rätta verktygen för att klara sig och kunna bidra till samhället. De behöver en bra skola och tidigt stöd om de inte hänger med, men också stimulans om det ligger i spets. Föräldraansvaret kan man inte bortse ifrån. Ett bra samarbete mellan kommun, skolan och föräldrar är viktigt. Som man säger i Afrika: ”det behövs en by för att uppfostra ett barn”.

Vad tycker du om förslaget om anmälningsplikt för offentliganställda?

Spontant är jag mycket skeptisk. Nu återstår det ju att se vad utredningen landar i och hur det är tänkt att det hela är tänkt att det ska fungera i praktiken. Farhågan är att sjukvårdspersonal och lärare ska agera ”angivare”. Skulle det bli verkligheten är vi på väg åt helt fel håll.

Behövs en ny viadukt i Värnamo? Varför/varför inte?

– Staden är kluven av två stora barriärer. Den ena är Lagan och där fungerar det just nu. Den andra är järnvägen och därtill en höjdskillnad. Den kan absolut bli bättre. Centerpartiet förespråkar att vi gör ett omtag och grundligt analyserar hur vi reser nu och i ett perspektiv på 50-75 år framåt. Det måste finnas bra förbindelser som överbryggar barriärerna, nu och i framtiden. Med tanke på att Trafikverket indikerat en kostnad på 500 miljoner kronor för en ny viadukt i stil med den vi har tycker jag det är värt att tänka både en och två gånger innan vi väljer lösning. Det kan vara att vi gör som nu, men andra lösningar kan också vara aktuella.

Hur ser du på möjligheten att höja den kommunala skatten framöver? Varför/varför inte?

– Alliansen gick till val med ett tydligt besked att inte höja skatten. Jag tycker det vore ett svek att göra det utan att först jobbat hårt för att klara välfärdsuppdraget med de medel vi redan förfogar över. Våra kommuninvånare är redan drabbade av kostnadsökningar och inflation och en högre skatt skulle göra det inte lättare för många. Jag är ganska optimistisk att vi ska kunna fortsätta leverera en kvalitativ välfärd med det vi redan har.

Taggar

Dela