Nyheter

Karlsson (C): EU kan och ska verka på många plan

Nyheter I vår nya artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Mikael Karlsson (C).

Mikael Karlsson (C). Pressbild: Värnamo kommun

Europa

Vilken fråga tycker du är den viktigaste i EU-valet?

– För mig finns det inte en enda fråga som överskuggar alla andra. Det är på många plan EU kan och ska verka. För att nämna tre viktiga:

1. Ukrainas sak är vår. Att arbeta för fred i Ukraina är angeläget för hela Europa. Det är livsviktigt att vi inte låter Ryssland få fäste med sitt orättfärdiga krig och tyranniska krigsföring. EU kan sätta ned foten emot odemokratiska länder, öka både de humanitära och militära stöden för Ukraina och på riktigt göra Ukrainas sak till vår. Vi behöver det för vår egen skull lika mycket som för deras.

2. Ta krafttag för klimatet. Vi närmar oss ett läget där vår existens är hotad på grund av klimatförändringar och lyckas vi inte ställa om står vi inför katastrofala konsekvenser. Arbetet går för långsamt och den positiva trend vi hade för förra valet är nu bruten. Sverige har nu ökade utsläpp och det är en utveckling vi inte kan acceptera. Sverige har alla förutsättningar att vara ett föregångsland och kan inom ramen för EU hjälpa andra och alla framåt i detta livsviktiga arbete.

3. Vi måste arbeta för alla människors lika rätt och värde. Det finns en fientlig trend där hatet är nära. Det kan handla om homofobi, rasism, antifeminism. Vi måste arbeta för ett mer tolerant samhälle där mänsklighet är ett nyckelord.

 

Nationellt

Vilka energikällor har Sverige om tio år?

– Vi behöver hålla dörren öppen för alla tänkbara energikällor som inte skadar miljön. Vårt behov av elektricitet kommer att öka. Som väl är ökar effektivitet i solceller och batterilagringar väldigt fort, samtidigt som priserna för detta också sjunker. Jag tror att vi kommer att hitta flera olika lösningar som i kombination löser behoven. Det kan vara energi från skogens råvaror, solen, vågorna i haven, vind, vätgas, biogas. Det är nog bara fantasin som eventuellt kan begränsa detta.

 

Kommunen

Medborgarförvaltningen ser positivt på en satsning på motorgård för ungdomar i Värnamo kommun. Vad tycker du om ett sådant förslag?

– De försök som gjorts har ju varit lyckosamma, så låt oss vara öppna för att prova nya tag för de unga. Det gäller att göra det på ett ansvarsfullt sätt så att det får önskad effekt.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *