Nyheter

Kan pausa nattis: ”Hur tänker de?”

Nyheter På barn- och utbildningsnämndens bord ligger ett förslag om att pausa nattis. – Hur tänker de? Undrar Värnamobon Jacqueline Wennersten. 

På barn- och utbildningsnämndens bord ligger ett förslag om att pausa nattis. – Hur tänker dem? Menar Värnamobon Jacqueline Wennersten. Bilder: Privat/David Alin

I arbetet med att nå en budget i balans beslutade barn- och utbildningsnämnden under hösten att ge barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att utreda hela skolorganisationen. Bland uppdragen fanns att utreda nattisverksamheten.

– I utredningsarbete tittar man först och främst på verksamheter som inte är lagstyrda, vilket nattisverksamheten inte är. Det vi kan konstatera är att det är väldigt få barn som sover där. En tanke är att hålla öppet till klockan 22 på vardagar och helger, sa nämndens ordförande Maria Johansson i en intervju då.

Enligt utredningen som nyligen blev kvar framgår att behovet behovet av omsorg på obekväm tid har minskat och det är svårt att bemanna med behörig personal. Utifrån detta har tre olika sparförslag på kostnadseffektivisering tagits fram. Det första alternativet är att pausa nattis, vilket skulle innebära en besparing på omkring 1,9 miljoner kronor. Det andra alternativet är att stänga klockan 22, vilket ger en besparing på cirka 829 000 kronor. Det tredje alternativet är att fortsätta som i dag men med reviderade riktlinjer, vilket ger en besparing på cirka 123 000 kronor. Förvaltningen hade förordat alternativet att pausa nattis, men nämnden beslutade på det ordinarie sammanträdet i i april att bordlägga ärendet.

– Jag vill inte föregå nämndens beslut nästa onsdag då det är ett ärende som pågår så jag avvaktar med att uttala mig, säger Maria Johansson i ett mejl till redaktionen.

En av föräldrarna som har reagerat på förslaget är Jacqueline Wennersten.

Hur tänker de? Nu står föräldrar och personal och är oroliga över vad som ska ske. Kommunen har en skyldighet att ta hand om sina invånare, men man tar bara hand om dem som ingår i normen. Hur ska jag kunna behålla mitt jobb? Eftersom jag jobbar ojämna tider så blir det en problematik att lösa, både kvällar och helger. Pausar de nattis så förlorar dem ju personalen eftersom det inte finns garantier att de går tillbaka när de hittat nytt, precis som föräldrar får lösa omsorg på eget sätt, säger hon.

LÄS MER:  Skolverksamhet under lupp

Taggar

Dela


17 reaktioner på Kan pausa nattis: ”Hur tänker de?”

Jag blir ledsen och besviken när jag läser hur folk inte kan se ut över sin egen situation.
Det finns ett behov av barnomsorg på obekväma tider.
Man kan inte bara byta jobb så fungerar det inte i verkligheten och många med småbarn har föräldrar som själva jobbar fortfarande, de har inte massor av släkt som kan hjälpa till med barnen.
Ps. Arbetsmarknaden har också ändrats sen deras barn var små

Förälder/föräldrar får väl börja jobba dagtid istället. Så fick alla andra göra när det inte fanns nattis eller någon som helst barnomsorg på obekväma tider för några år sedan.

Är de styrande med i verkligheten kan man undra? Vi har den nya 11 timmars dygnsvilan och alla ensamstående som inte har möjlighet att jobba inom ramen för vanliga dagistider. Jag har själv varit ensam med småbarn men hade tur att jobba dagtid men körde ändå ihop sig när jag bodde utanför Värnamo.

Det låter som att redan utsatta barn och föräldrar ska utsättas för ännu mer. Ensamstående föräldrar som VILL jobba och bli en bra, närvarande mamma eller pappa. Oftast utan nära och kära som kan hjälpa. De bär redan en tung last, står själv för räkningar, allt som ska göras hemma och så vidare. Här kan man räkna upp många exempel på vad de inte får hjälp med och (syftar på hur fördelas ansvaret i familjer med mamma och pappa i bilden) ändå väljer de att kämpa för att bättra sina barns vardag. Och de vill man ”sparka på ”. Nej, hitta på en annan lösning att rädda budget.

Information stämmer inte som politikerna skriver om. Det finns för tillfället närmare 30 barn inskrivna på nattis. Det kommer nya förfrågningar hela tiden sedan lagen om 11-timmars dygnsvila trätt i kraft .

Helt galet, så länge det finns arbetsplatser med oregelbundna arbetstider måste det finnas kvar.
Det är ett måste för ensamstående. En trygg plats för barnen.

Tycker det är synd, men samtidigt så är det en stor utgift.
De som vill på på nattis, öka taxan för dessa föräldrar, de jobbar natt av en anledning förmodligen mer pengar.
Om inte så tycker jag att kommunen kan lägga ner detta. Detfinns massvis med jobb i kommunen om man inte är bekväm.

Ett sätt att spara penningar, är ju på barn och gamla.
För att spara på barn och gamla syns inte nu- det syns senare och får då helt andra förödande konsekvenser.
Alla FN:s barnkonventioner som numera är lag, var tog den vägen?
Numera verkar ingen kunna stå upp för någonting mer än att klia varandras ryggar.
Otäckt, men sant.
Att spara på någon tjänsteman eller konsulter som de så vackert gynnar, verkar det inte finnas något intresse av.
Då skulle ju alla få en större del av skatteintäkterna.

Det finns tillräckligt med barn så var den infon att det inte gör det kommer ifrån är oklart, även från politikerna/ BUN (barn- och utbildningsnämnden), och samtidigt, vem bestämmer gränsen barn i detta ?
Men är man inte intresserad av att skaffa sig kunskap om en verksamhet så är det klart att det är lättare att uttala sig utan fakta.
Nattis är inte heller bara till för ensamstående utan även par som jobbar obekväma arbetstider.

Det är ju tyvärr så att finns det inte tillräckligt med barn i en verksamhet så gå det inte runt att har det öppet. Tänk på hur mycket det kostar samhället, alla föräldrar som skriver upp att sina barn ska komma vid lovdagar och som inte dyker upp. Personal, städ- och matpersonal. Tyvärr är det en klick av föräldrar som blir drabbade. Oftast ensamstående.

Jag jobbade natt när mina var små, fanns inte ens nattis. Löste det med mormor och släkt som kunde sova hos mig när jag jobbade. Väljer man att skaffa barn bör man vara beredd på att anpassa liv och jobbet efter dem.
Tufft Ja. Men det går.

Lämna ett svar