Nyheter

Kampen för höghastighetståg går vidare

Nyheter Efter Trafikverkets besked om att avbryta lokaliseringsstudien träffades berörda kommuner och regionen idag

Arkivbild

Vi rapporterade i förra veckan om hur Vaggeryds och Värnamo kommuner förvånats över ett besked från Trafikverket att lokaliseringsstudien för bygget av järnväg för höghastighetståg skulle stoppas.

Idag genomfördes ett avstämningsmöte där regionen och länets kommuner samlades för att diskutera hur de  ska hantera frågan och gå vidare i ärendet. Det hela kompliceras av att det ligger tätt in på valet och att det ännu inte ljusnat i regeringsfrågan vilket blir som en blöt filt över statens verksamhet.

De kom överens om att ge regionen i uppdrag att uppvakta Trafikverket för att bjuda in dem till länet för att på plats få se vad som står på spel. De var överens om det nödvändiga i att lokaliseringsstudien genomförs. Det är mycket viktigt för framförallt kommunernas framtida arbete med till exempel översiktsplaneringen. Det kan annars få följder om det kommer en dag när järnvägen ska bli verklighet att marken då har bebyggts. Kommunerna känner sig låsta med beskedet de fick från Trafikverket.

Politikerna avslutar med att statens måste inse vikten av att landet håller ihop. Att inte bygga höghastighetsjärnväg mellan Stockholm – Linköping, Borås – Göteborg och Lund – Malmö innebär att en stor del av södra Sverige blir en vit fläck, en ologisk vit fläck.

Taggar

2 reaktioner på Kampen för höghastighetståg går vidare

Kommentarsfunktionen är stängd