Nyheter

Kameler och juveler 

Nyheter David på redaktionen diskuterar vikten av ett sunt förnuft.

David diskuterar termen "att sätta hjärtat framför plånboken". Bilder: Pixabay. Montage: David Alin

I veckan läste jag att svenska MTG säljer e-sportarrangören ESL, som bland annat ligger bakom Dreamhack i Jönköping ingår, till Savvy Gaming Group (SGG). Gruppen ägs av Saudiarabiens statliga investeringsfond PIF, som drivs av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Jag pratade med en kollega om ärendet, som vräker ur sig: ”Saudiarabien, ett land av kameler och juveler”.  Tagen på sängen brister jag ut i världens asgarv, men sedan började min hjärna gå på högvarv. Jag kom att tänka på en scen från filmen Cannonball Run 2, där shejk Abdul Ben Falafel ska starta ett billopp tvärsöver USA. 

– Kom ihåg den gyllene regeln. Den som har guldet, sätter reglerna. 

För att återkoppla till PFI, så har den saudiska fonden inte bara skapat löpsedlar i bibelbältet den senaste tiden. I slutet av 2021 gick tryckpressarna på högvarv när den saudiska fonden köpte den engelska fotbollsklubben Newcastle, som kämpar i botten på Premier League. Ni vet alla vad som händer när en ny ägare kommer in och trycker på knappen: spekulationer till höger och vänster och lovord om guld och gröna skogar. Helt plötsligt står den engelska klubben med ett blankt checkhäfte i förhoppning om att värva de hetaste spelarna på marknaden.

Jag tänker osökt tillbaka på sommaren 2003, när ryssen Roman Abramovich köpte Chelsea och startade trenden i att äga ett fotbollslag och att köpa framgångar. För mig som AC Milan-supporter har det varit en tuff tid de senaste decennierna, när blanka checkhäften kan plocka de bästa spelarna utan ens minsta blink…men det finns hopp. 

En av spelarna som Newcastle har ryckt i under det nuvarande transferfönstret är den holländske mittbacken Sven Botman som spelar i franska Lille. Ett 22-årigt fyrtorn som på knappt 18 månader har tagit Ligue 1 med storm och som spås en lysande framtid. Knappt hade januari månads transferfönster öppnat innan Newcastle stod där med blankt checkhäfte. Lille sa ”ja”, utan minsta blink. Botman då…? Han sa nej: hans stora dröm är att få spela i en europeisk toppklubb. Spekulationer om Milan började florera och enligt de senaste rapporterna kan Milan mycket väl bli Botmans nästa klubbadress till sommaren. Milan ägs i dag av hedgefonden Elliot, vars ambition är att föra klubben tillbaka till storhet med målet att bli självförsörjande. 

Kort sagt kan man säga att även om idrotten i dag är köparens marknad, så blir jag glad de gånger idrottare sätter hjärtat framför plånboken. 

Tack för mig. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Kameler och juveler 

Väldigt viktigt innehåll som kommer fram, snyggt skrivet! Pengar är inte allt. Säger tyvärr en hel del om hur ”pengadoppad” fotbollen är i dagens läge.

Kommentarsfunktionen är stängd