Nyheter

Källman (M): Vi måste stå upp för demokrati mer än någonsin

Nyheter I vår nya artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Carina Källman (M).

Carina Källman (M). Bild: David Alin

Europa

Vilken fråga tycker du är den viktigaste i EU-valet?

– Viktigaste frågan har nu för mig blivit hur vi arbetar vidare kring Europas säkerhetspolitik. Mer än någonsin måste vi stå upp för frågor som demokrati, vår rättsstat och ett oberoende media som kan rapportera i det som händer i vår värld. Vårt medlemsskap i Nato visar hur bråttom det har blivit efter bland annat ryskt anfall på Ukraina. Det är många val som ska förrättas i år runt omkring i världen som verkligen kan påverka situationen. Det är viktigare än någonsin att faktiskt göra sin röst hörd i det kommande EU-valet.

 

Nationellt

Vilka energikällor har Sverige om tio år?

– Jag tror vi kommer att jobba så intensivt det bara går kring vår energipolitik. För mig är det fossilfri energi först och främst, där vi måste starta tillståndsprocesser i kärnkraft så det kommer i gång med byggnation av dessa. Vi måste få till stabil försörjning av energi, och drastiskt minska beroendet av rysk gas/olja. Vi ser vad det ledde till.
Så om tio år hoppas jag på lika delar kärnkraft, vattenkraft och vindkraftverk. Allt kommer behövas för att vi ska vara oberoende.

 

Kommunen

Medborgarförvaltningen ser positivt på en satsning på motorgård för ungdomar i Värnamo kommun. Vad tycker du om ett sådant förslag?

– Tyvärr är inte de ekonomiska tiderna det allra bästa dessa dagar. Det är mycket som behöver prioriteras i vårt samhälle, men är det dessutom en bra förebyggande insats så är jag på! Våra ungdomar behöver hjälp i tidiga insatser vad det gäller hållbar skolgång. Komma undan från gängkriminalitet med alla skjutningar och droguppgörelser som vi läser om dagligen. Ha trygga vuxna omkring sig som blir bra förebilder och på en motorgård kan man träffa sina kompisar, vara ifred med sina fordon, och få göra det man tycker är kul. Så svar ja, men kommunens budgetramar måste klaras av samtidigt.

Taggar

Dela