Nyheter

Jussö Gård: Försäljningen ökar i gårdsbutiken

Nyheter Emma Granefelt berättar om året som varit och ger bästa äggtipset i påsk

Ny generation på gården. Emma Granefelt och dottern Amanda. Privatbild

Emma Granefelt flyttade ”hem” igen efter att ha varit bosatt i Norge i sex år. Den 1 mars, strax innan nedstängningen förra året, gick flyttlasset till Jussö Gård tillsammans med sambo och två barn. Den unga familjen har nu tagit över driften på Jussö Gård, mellan Värnamo och Skillingaryd, medans föräldrarna jobbar på gården i Skåne där 40 000 höns finns och 300 hektar odlingsmark behöver tas omhand. Vi undrar förstås hur det här året har varit:

– Vi har märkt av ökad försäljning i gårdsbutiken, jag tror att alla är mer medvetna om att handla på hemmaplan. Vi har ägg och potatis, såklart. Vi har under året utökat med rapsolja från Österlen, ekologiska kryddor från Dalarna, björksoda från Hok, äppelmust från Ölmstad. Så vi har utökat sortimentet en del sen sist, berättar Emma Granefelt.

I hönsstallet finns 16 000 hönor och varje höna värper ett ägg om dagen. En gång i veckan kommer Gotlandsägg och hämtar veckans ägg och levereras till paketeringen i Oskarshamn.

– Äggen säljs som ”I love ECO-ägg”, varje ägg är stämplat där man ser siffror som står för ekologiskt, frigående, svenska, vi som producent och i vilket stall (reds anm: avdelning i hönsstallet) som ägget har producerats. Äggen säljs sedan vidare till konsumenter i ICA-butiker. För att vi ska vara KRAV-certifierade ska största delen av hönsens foder komma från gården och vi bjuder dom varje dag på havre och vete som är odlat här på Jussö, säger Emma.

– Just nu pågår vårbruket och det är härliga vårtecken. Det bästa med att jobba hemma på gården är att man har nära till arbetet och våra barn, som är 2 och 3 år gamla, kan vara med på jobbet. De hjälper gärna till att torka ägg, säger Emma och skrattar.

Vad äter ni helst en dag som denna?

– Vi har ett familjerecept som heter ”Ägg a lá Geffert”. Det är kokt ägg, skala det inte, dela på mitten, gröp ur gulan, lägg i en klick smör och senap, lägg på gulan igen, därefter lägger man på lite ättika, salt och svartpeppar. Njut. Fantastiskt gott. Det ska vi äta idag, avrundar Emma Granefelt som är den nya äggentreprenören på Jussö Gård mellan Värnamo och Skillingaryd.

För två år sedan fanns vi på plats och träffade Emmas mamma Jenny, läs mer här

Arkivbild från Jussö Gård 2017 när LRF hade växodlingsinformation

Taggar

Dela