Nyheter

Julkalendern lucka 9 – hos frisören

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson.

Storgatsbacken

Lucka 9 Hos frisören

Lördag morgon i Attefallshuset. Maria vaknar av att klockradion startat och det är ”Ring som spelar vi” som ljuder ut. Maria pigg och vaken, rättar till sitt nattlinne över brösten och benen. Hon är blyg och vill inte visa sin kropp för Josef.

Maria skuttar upp och ger Josef en kärleksfull spark på benen. Josef vaknar och de båda ger varandra ett leende. Det blir lite busande på golvet, men inga kramar eller pussar, för de är inte gifta.

– Men Josef du är ju långhårig, gå och klipp dej.

– Precis som Gerggranen i det stora huset sa, eller var det Granberg han heter, säger Josef.

Kläderna är snabbt på. Josef kommer till Nydalavägen, ut på Lagastigen över Lagan, in på Lasarettsgatan till Storgatsbacken. Josef vandrar upp och ser en skylt där det står frisör och tänker på vad Maria och Gottleib har sagt om hans hår.

In kommer Josef i salongen, han möts av överfrisörmätare Thomas Borglin och blir anvisad en plats i frisörstolen. Thomas är en glad och trevlig person och pratar oavbrutet medan Josefs hårtussar faller för saxen. Thomas berättar att han drivit salongen i generationer, har en bred kundkrets, bland andra flera pensionärer från Värnamos anrika maskinindustri och kyrkoherde Klas Svenson bosatt i Forsheda. Klas är kyrkoherde i Skillingaryd och rykten säger att han ska flytta till korvbyn Vaggeryd och stå i givakt vid Frälsningsarmens gryta och inbjuda till den nya cykelpumpen vid före detta Hjortbrons cykelverkstad, eller Tjabacks som Götaforsbor säger. Klas har köpt den fastigheten.

Josef är imponerad över Thomas kunskaper när det gäller klippning och personkännedom. Thomas pratar på att han har en frisörkollega i Skillingaryd som hållt på längre: Lennart Davidsson från Kvistabo, Hillerstorp. Lennart har spelat fotboll i Skillingaryds IS, lyckats att bli sist i Vasaloppet och slutat sälja kondomer för kundkretsen har blivit för gammal.

Klippningen är nästan färdig. Thomas pratar på och säger att han är kyrkvärd och sjunger i olika körer.

Josef blir intresserad och undrar vilka körer.

– Bland andra i Hagshultskören där vi har en jättefin ledare. Konsert i morgon söndag klockan 16.00 och det blir massor av kakor efteråt, säger Thomas och de bestämmer att de ska träffas klockan 14.00 vid Coop vid Malmöplan på söndagen för att åka till Hagshult.

Fotnot: Klicka på taggen Julkalender nedan för att se alla som är inlagda.

Taggar

Dela