Nyheter

Julkalendern lucka 8 – hos Gottlieb

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson.

Stadshuset i Värnamo

Lucka 8: Hos Gottlieb

 

Josef vaknar på sin madrass. Går till det lilla pentryt, sätter på vattenkokaren och väcker Maria. Hanhar en kopp te i handen som han räcker till Maria. Josef är pigg medan Maria är lite morgontrött, försöker att vakna till innan hon ska ta elbussen till sjukhuset.

Josef säger att han ska besöka kommunalrådet Hans-Göran Johansson som Olle Fransson tipsat om.  Båda fixar morgontoaletten snabbt. Till hållplatsen och på elbussen. Josef hoppar av vid kyrktorget medan Maria fortsätter till sjukhuset.

Josef är på kyrktorget, ser en mäktig  byggnad med mycket glas. Utanför ser han massa skulpturer som Bror Marklund har gjort.  Bland annat en gris och Josefs tanke är att svenskarna är konstiga som sätter en gris mitt på torget.

Josef kliver in i den stora byggnaden.  Han anmäler sig i receptionen och säger att han vill prata med Hans-Göran.  Den trevlige killen i receptionen säger att H-G finns en trappa upp. Bara att gå upp. Josef tycker att trappstegen är konstiga i det stora huset.  Vet inte om han ska ta ett eller två tappsteg i taget.

Väl uppe ser han massa glasburar och tänker att så här ser nog svenska fängelser ut. På en av glasburarna står det Hans-Göran Johansson och Josef knackar på. Men ingen öppnar. Till slut kommer det ut ett annat kommunalråd, Gottlieb Granberg som säger att Hans-Göran är på en återträff i Åtvidaberg för polisaspiranter.

Granberg och Josef finner varandra direkt. Granberg får höra om Josefs historia som flykting och Josef får höra om vilket ypperligt samhälle Horda är.  Flera kulturpersoner har vuxit upp i samhället, bland andra kulturminister Alice Bah. De båda pratar och har roligt en lång stund innan Granbergs telefon ringer och han blir kallad till ett möte. Men Granberg hinner säga till Josef att han är en person som Sverige behöver samt att Josef är långhårig.

Fotnot: Klicka på taggen Julkalender nedan för att se alla som är inlagda.

Taggar

Dela