Nyheter

Julkalendern lucka 7 – en snäll farbror

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson.

Lucka 3

Lucka 7: En snäll farbror

Morgon igen i Attefallshuset i Värnamo. Maria skyler sin vackra kropp för Josef när hon går till toaletten för att tvätta sig. De är ju bara kompisar, och hon vill inte visa något av sin kropp för Josef. De båda klär på sig. Maria tar elbussen till sin praktik på ortopeden på Värnamo sjukhus.

Josef sitter kvar hemma och väntar på sina telefonsamtal och brev från olika myndigheter, men inget händer. Josef promenerar ut, kommer till ett par stora bilfirmor. Blir bedårad över allt han ser och tittar österut. Ser mellan buskarna och träden hur det finns bebyggelse där. Josef vandrar gata upp och ner, men mest upp. Till slut kommer han till ett hus där det står en snäll farbror framför en gammal släpvagn som det med stora bokstäver står Zetor. Den snälle farbrorn presenterar sig som Olle. Josef känner sig lättad, en snäll människa som bryr sig om oss flyktingar.

Josef är törstig och ber Olle om något att dricka. Har bara lingondricka att bjuda på säger Olle. Josef har aldrig druckit lingondricka, men han dricker och tycker det är gott. Josef trivs, Olle berättar hur många bilar han sålt i Skillingaryd och hur många timmar han har flugit med en flygplanstyp som gjort matbombningar i Afrika.

Medan Olle och Josef sitter och dricker lingondricka smäller det till i dörren. In kommer Monika, Olles fru.
– Hon presenterar sig för mej och säger att hon varit kantor sedan Joel Anderssons tid. Mycket imponerad blir jag när Monika slår på massa tangenter ock spelar gamla psalmer som smålänningarna Lina Sandell och Carl Boberg har författat.

Vilken underbar musik tänker Josef och tänker på om Maria kunde spela detta. Josef frågar Olle om det finns något jobb. Finns inga jobb, du får gå ner till kommunhuset och prata med Hans-Göran Johansson som är kommunalråd i kommunen.

Fotnot: Klicka på taggen Julkalender nedan för att se alla som är inlagda.

Taggar

Dela