Nyheter

Julkalendern lucka 25 – Smördalen stängs av

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson. Den fortsätter nu även med ett avsnitt på Juldagen.

Delar av Skillingaryd har fått stängas av efter händelse på Julafton

Klockan är 11.00 denna juldagsförmiddag. Kommunfullmäktiges förste vice ordförande Maritha Bengtsson är bjuden till sina vänner Eva och Per Pettersson på juldagsfika. En tradition som inte får brytas. Redan i hemmet på Kvarngatan märker Maritha att det är ovanligt stor aktivitet i Skillingaryd för att vara en juldagsmorgon.

Väl utkommen märker hon allt folk redan vid Järnvägshotellet. Hon får mer eller mindre använda sin krycka för att komma fram och undrar varför allt folk är samlade. Hon får höra att två underbarn är födda i ett stall längre fram. Maritha tänker genast att det måste vara hemma och Eva och Per. Hon kommer dit och vid porten står Per tillsammans med dottern Linnéa som är en av Sveriges starkaste kvinnor och försöker stoppa alla människor.

– Det är hopplöst säger Per, jag har inte sovit en blund på hela natten.

Maritha blir givetvis insläppt i köket. Eva har kaffepannan i högsta hugg och berättar om gårdagens födelse. Att allt är bra med Maria, dottern Anna och sonen Lucas. Helena Eriksson och Birgitta Bunnstad – som bor här i Smördalen – kom tidigt på morgonen och avlöste henne och Carine som barnsköterskor.

– Men det är hopplöst menar Eva, telefonen går i ett, nu har jag stängt av den. Folk springer runt och snokar i vår trädgård och alla vill in i stallet.

Men just nu behöver familjen lugn och ro.

– Något måste göras säger Maritha.

Hon tar upp telefonen och ringer till kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson som inte svarar, likadant är det med vice ordföranden Kenth Williamsson som heller inte svarar så här på juldagen. Inte den lättaste dagen att få tag på folk.

Maritha anser att kommunen bör agera och anser att det får bli fullmäktiges presidium som måste ta tag i det hela. Ordföranden Christer Holmgren svarar inte heller utan nästa samtal går till andre vice ordföranden i fullmäktige, Robert Alkemark. Maritha berättar vad som händer och vad som hänt hemma hos Per och Eva. Robert har redan märkt att allt tryck från folk ett par kvarter bort.

Robert kommer direkt. Han får springa genom ett par trädgårdar från Berggatan och ner till Eva och Per, bland annat över Håkan Hallinders gård.

Robert och Maritha fattar på eget bevåg att en krisgrupp måste sättas in. De båda forcerar järnvägen, kommer in på andravåningen i Skillingehus. Ser hur folk vallfärdar till Skillingaryd. Helikoptrar börja landa på Slätten. Den stora händelsen om två underbarn har spridit sig snabbt på bland annat Skillingaryd.Nu, facebok och instagram.

En ledningscentral upprättas. Per och Frida Bunnstad utses som överpresschefer tillsammans med Gunnar Höglund. Maritha och Robert anser att lokala förmågor och närboende måste användas, för det är svårt för folk som orter som Värnamo och Vaggeryd att komma fram.

Många frivilliga ansluter. Överbrandförman Runo Sandahl, ringer och säger att han och Håkan Hallinder svarar för brandsäkerheten. Nästa som ringer är överrallyfantasten Jerry Eriksson som säger att han och Rolf Krahner kan spärra av Brunnsgatan och Södra Järnvägsgatan. Rolf svarar för Brunnsgatan med Magnus Bengtsson som medhjälpare medan Jerry svarar för Södra Järnvägsgatan med Linnéa Remnemark. Övervävare Mats Lemke tränger sig upp genom folkhopen för att komma till Smålands Band för att skaffa avsprärrningsband. Övertryckare Christer Peterson öppnar i all hast upp tryckeriet för att trycka upp informationsblad. Han får även kalla in överpensionären Bengt Olsson.

De tjänstgörande vakterna känner att trycket är tufft och begär förstärkning. Helst med hjälp av häst och hund. Överhyvlare Jan-Olof Lagerkvist utses till hundchef. Han tar sin Molly och frun Kirsti lånar grannens Sam. Hundbevakningen är klar.

Malin Engdahl ringer och erbjuder sig att sköta hästbevakningen.

– Kanske bäst att vi förstärker med vapenbevakning menar Robert Alkemark.

Maritha nickar instämmande och Robert ringer till överbågskytten Peter Nilsson som tillsammans med sambon Ingeborg Jonasson går ut i området med varsin pilbåge. Bobby Lembke utses till teknisk chef om det skulle bli problem med el- och vattenförsörjning.

Efter bara några timmar växer sopberget och Samuel Willén blir återvinningschef. Ted Engdahl, Elenor Danett Engdahl och Madeleine Gustavsson avbryter sin julledighet, slår sina påsar tillsammans och startar en stor matservering i Järnvägshotellet och uteservering på Bertil Magnussons tomt, trots vädret .

Klockan 18.00 skickar presstjänsten ut ett meddelande till världens press. ”Tillståndet är helt bra med Anna och Lucas. De är helt friska. Presskonferens i Skillingaryds arena kl. 20.00”

Alla inblandade förbereder sig för en lång natt. Skillingaryd har fått hela världens ögon på sig.

Fortsättning följer i morgon.

Taggar

Dela