Nyheter

Julkalendern lucka 24 C – I Petterssons stall

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson. På julafton blir det mer än en lucköppning och kanske fortsättning på Juldagen...

Jönköpingsvägen i Vaggeryd

Avsnitt 24 C: I Petterssons stall

Maria är helt färdig. Hon har svårt att sitta på åsnan, Josef manar på och de kommer till Skillingaryd. Det verkar vara öde på Storgatan i Skillingaryd vid 17-tiden på eftermiddagen. Då ser Josef några inbjudande marschaller vid Skillingaryds församlingshem. Där är det öppet hus, Josef och Maria går in där.

De tre trebarnsmammorna med erfarenhet av överhemtjänstarbete, Gunvi Homvi, Lotta Storck och Bibbi Beijving ser genast hur illa ställt det är med Maria. Att köra till förlossning i Värnamo är otänkbart, hela E 4:an är igenkorkad av alla som ska skattskrivas. Samtidigt kommer skatteinspektör och överHV-71-fantasten Lars-Åke ”Låen” Eriksson och ser Josef.

– Bra att du är här, då kan du göra skattskrivningen direkt och slippa åka till Jönköping.
– Hinner inte detta nu, säger Josef.
Men Lars-Åke tar kvickt fram ett papper ur portföljen, Josef skriver på och skattskrivningen är över.

Gunvi, Lotta och Bibbi beslutar att de ska köra Maria till Eva och Per Pettersson på Skillingaryds Bed and Breakfast. Josef får leda åsnan medan de fyra kvinnorna åker den korta sträckan. Väl framme hos Eva och Per visar det sig att allt är fullbelagt. Det börjar bli kris och till slut säger Per att de kan få bo i stallet.

Per ordnar genast fram en pelletskamin, Eva fixar sängkläder och liknande. Det blir mysigt på alla sätt och vis. Bibbi, Lotta och Gunvi har brått tillbaka till församlingshemmet så att de inte missar Maria Åbergs andakt i kyrkan.

Överprostinnan Maria leder även midnattsmässan i Hagshult. Klockan 23,20 sjunger Hagshultskören under Anna-Karin Danielssons ledning.

Mitt under sången flyger övervaktmästaren Lars-Henrik Olsson upp, springer i kyrkogången och skriker rakt ut: Två underbarn är födda i ett stall i Skillingaryd, en flicka och en pojke.

– Det är telefon till dej Maria skriker en mer och mer hysterisk Lars-Henrik och räcker fram telefonen.

Det är Josef som ringer och han säger att båda barnen är sjuka och vill ha ett så kallat nöddop, barnvälsignelse och allt på en gång.

Allianspastor Jan Folkesson är i kyrkan och Maria haffar honom och de båda åker i väg mot Skillingaryd i rasande fart.
– Men predikan då, undrar Lilli-Ann Bertilsson.
– Den får överskribent Linus ta, svarar Maria och slänger lite anteckningar till honom där han sitter på andra bänk till höger.

På vägen till Skillingaryd kommer Maria på att en överkyrkoherde bör vara med på dopet. De åker till Skillingaryds kyrka där midnattsmässan i princip är slut. Maria rusar in och haffar överkyrkoherde Klas Svensson. I kyrkan finns även allianspastorn Bo Svensson och frälsningsarméofficerarna Martina Österdahl, Anders Frisk och Theres Frisk. De sju förkunnarna hastar upp till stallet och förutom Josef och Maria finns även värdarna Per och Eva som är pingstpastorer samt överpingstpastor Lennart Johansson med frun Carine. De båda är inne hos sin son Samuel Willén som bor granne med stallet så de är snabbt på plats.

De kommer in i stallet. Per och Lennart ber för full hals till Herren Gud. Maria är helt slut efter en besvärlig förlossning. Carine har en flicka i famnen medan Eva håller om den 20 minuter yngre pojken. Josef räcker fram en lapp till Klas och han agerar snabbt. Tar flickan från Carines famn och döper flickebarnet Anna Maria Eva Josefsdotter i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn.

Carine får tillbaka lilla Anna medan Klas tar pojken från Evas famn och gossebarnet Per Lucas Halwest Josefsson blir också döpt. Han kommer att ha Lucas som tilltalsnamn. Alla ber och välsignar barnen.

Efter en stund verkar det som att det kommer in en strimma ljus i stallet. Både Anna och Lucas piggnar till och det blir genast en lättare stämning. Per noterar efternamnet Josefsson och att pingstpastorn Roger Josefsson på så vis också kommer med på ett hörn.
– Och jag fick ge ett namn till flickan, säger Maria Åberg och Eva Pettersson säger likadant.
– Och jag till pojken säger Per Pettersson.
– Låter nästan som namnet på min dotter Anna-Maria säger Bo Svensson.

Carine och Lennart får fadderbrev, för de blir faddrar till Anna, medan Per och Eva åtar sig fadderskapet för Lucas.

Alla förkunnare lämnar stallet. Kvar blir Maria, Josef, Anna och Lucas. Även Eva och Carine stannar kvar i stallet för att hjälpa de nyblivna föräldrarna.

Taggar

Dela