Nyheter

Julkalendern lucka 24 B – Svårt att hitta härbärge

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson. På julafton blir det mer än en lucköppning...

Jönköpingsvägen i Vaggeryd

Avsnitt 24 B: Svårt att hitta härbärge.

Färden går i rask takt från Svenarum till Vaggeryd. Åsnan Tomas är pigg och snart kommer de till byn Bäck. På slutet av byn på höger sida ser de ett trevligt hus. Julfirandet är i full gång och det visar sig att kommunfullmäktiges överordförande Christer Holmgren med fru Ann-Christin bor där.

Maria är törstig och ber Josef att knacka på och be om ett glas vatten. Josef går fram, men stannar vid dörren. Där ser han en skylt ”varning för lekande barn, lediga vuxna, tjuriga lärare och arga politiker”. Josef blir rädd och återvänder till åsnan och Maria. Bäst vi fortsätter till Vaggeryd, säger Josef.

De kommer in i Vaggeryd där det mer eller mindre är kaos. Folk från hela södra Sverige är på väg till Jönköping och det märks i Vaggeryd. Till slut kommer de fram till den omdiskuterade Stationsgatan i Vaggeryd. Maria tycker att det är vackert och anser att det inte behöver kosta flera miljoner att göra om miljön kring gatan. Josef noterar flera tomma skyltfönster bredvid Swedbank och konstaterar att det vore perfekta lokaler för en framtida snickeriverkstad.

I folkvimlet har de problem med åsnan Tomas, de vill gärna ställa honom på ett säkert ställe vilket inte är lätt att hitta. Då dyker översopman Ulf ”Osten” Abrahamsson upp och säger att han kan ta hand om åsnan någon timme. Trots centermärket på rockslaget på den runde och glade mannen känner Josef och Maria förtroende och ger åsnan till honom.

– Jag är tillbaka om en timme, säger Abrahamsson medan han tar åsnan Tomas i tömmen och går mot soptippen.

Maria blir kaffesugen och sugen på något sött. Josef ser ett skyltfönster med reklam för stora bullar med grädde på. De blir sugna, går in och beställer två av de konstiga bullarna av övertårtmästare Åsa Bokinge.  Åsa ska precis säga priset när överföretagsdoktorn Kenneth Karlsson kommer emellan Åsa och Josef.

– Jag bjuder säger Kenneth.

Paret tittar efter ett ledigt bord, det är fullt i serveringen. Men de hittar två platser bredvid två förtroendeingivande herrar. De båda herrarna är överriksdagsman Thomas Strand och övernykterist Thore Ohlsson. De fyra blir snart bekanta med varandra. Josef berättar om problemen, att Maria är havande och att de behöver ett härbärge så att Maria kan få föda i lugn och ro.

– Ni får gärna bo hos mej och Birgitta, men vi har lovat hela Liberalernas stab på fem personer i Skåne att få bo hos oss under skattskrivningen, säger Thore.

Samma här säger Thomas, men jag har lovat 26 personer från Örkelljungas nordöstra avdelning av Tro och Solidaritet att bo hos mej. Överbrandförman Ramon Åkerblad ringde och tingade boendet. Thore och Tomas ger Maria och Josef rådet att ta sig mot Skillingaryd, för mot Jönköping är det kaos. Nere vid så kallade Hjortabron kan det finnas något ledigt, menar de båda.

Osten är tillbaka med åsnan, de vandrar Götaforsvägen ner mot kiosk Sparven. Där ser de en rödklädd figur som hela tiden skriker. Josef och Maria förstår inte riktigt vad han skriker. – Ont i arslet undrar Josef.
– Låt som ”kanske är vi bäst”, säger Maria.
– Eller är det jultomten, undrar Josef.

De kommer fram och hör att den rödklädde skriker Arsenal och han presenterar sig som överarsenalfantast Börje Ekwurtzel.

– Jag laddar inför torsdagens match då Arsenal ska möta Crystal Palace. En underbar match. Jag ska till Skillingaryd och till underarsenalfantasten Kenneth Doolk och titta på matchen. Det blir varm korv i pausen och under tiden kommer vi ha telefonkontakt med diamantarsenalfantasten Putte Reinholdsson i Göteborg, säger Börje.

Josef frågar vem som bor i huset bredvid där det även finns en verkstadsbyggnad. Tydligen en tjej som jobbar i Frälsningsarmén. Hon jobbar väl i dag, brukar ju vara fullt upp med samling, vid krubban och julfirande i gemenskap. Ibland kommer det en präst och hälsar på.

Josef och Maria fortsätter neråt Jönköpingsvägen. Mot Skillingaryd. Maria blir allt tröttare och otympligare.

De knackar på ett hus. Överrallyfantasten och överkyrkorådsordförande Mats Bergman öppnar. Josef framför sitt ärende men Mats säger att det är fullt. Huset är upptaget för 22 rallyfantaster som ska komma från Älmhult.

Josef knackar på nästa hus. Överbankmannen Kenneth Åberg öppnar och ser hur illa det är med Maria.
– Jag är ledsen här är det fullt. Pensionerade bankmän från Laholm och Mellbystrand ska bo här i natt, och dessutom ska min fru Maria jobbar hela helgen säger Kenneth och måste stänga dörren.

Maria och Josef ger upp hoppet om att hitta ett boende i Vaggeryd eller Götafors och vandrar ner mot Skillingaryd.

Taggar

Dela