Nyheter

Julkalendern lucka 24 A – Svenarums kyrka

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson. På julafton blir det mer än en lucköppning...

Svenarums kyrka

Avsnitt 24 A: Svenarums kyrka

Josef och Maria vaknar upp i Gerts och Anitas Kabe-husvagn. De båda konstaterar vilken fin komfort det finns inom ett räckhåll: Toa, dusch, tv, mikro, spis, kylskåp med mera inom få kvadratmeter.

– Tänk om vi kunde få ha en sådan här vagn på Ugglarps camping i sommar säger Josef.
Han minns vas den vackra körledaren i Hagshult hade sagt andra advent om husvagnscamping i Ugglarp.

Det knackar på husvagnsdörren. Maria öppnar och utanför står Gert och Anita med en riktig bonnafrukost. Nybakat bröd, skinka från granngården. Gerts egenkokade grisfötter och Anitas hemgjorda ost. Josef och Maria tackar för den stora gästfriheten medan Gert och Anita måste skynda in till huvudbyggnaden för att ta hand om de 27 moderaterna från Olofström som hade anlänt senare på kvällen. Medan Gert hade tagit hand om åsnan hade Anita ringt till grannar och vänner, tittat i sina egna gömmor och samlat ihop en stor kasse med barnkläder som hon skickade med Maria.

Åsnan Tomas är riktigt på alerten när Josef och Maria lastar honom. Han är nöjd med sin torvbädd och alla godsaker som Gert gett honom medan Anita inte såg på. Maria och Josef packar sina tillhörigheter. Maria sätter sig på Tomas och Josef hakar på cykeln.

Färden på riksväg 30 mot Jönköping går ganska raskt. Men de märker att bilarna blir fler och fler, den stora skattskrivningen i Jönköping gör att alla kör på riksväg 30. Och i det läget vet dom inte vilken trafik det är på E4.

Precis vid 10.00 kommer de till Svenarum. Där ser de massa bilar utanför den pampiga kyrkan, de vill gärna gå in men de kan ju knappt ta med sig Tomas in i kyrkan. Då kommer överkyrkvärd Kristina Nordkvist från Harkeryd och hälsar på dem båda.

Maria säger att de vill vara med på julbönen vid krubban men vet inte vad de ska göra med sin åsna.
– Gör som Jesus säger Kristina, ta med åsnan in i kyrkan. De tar med sig åsnan in i kyrkan och alla jublar.

Efteråt kommer alla Svenarumsbor och tackar Josef och Maria för en av de största höjdpunkterna som hänt i Svenarums kyrka. Klockan är 10.45. Josef och Maria vill komma till Jönköping innan mörkret infaller sig.

Men de hinner inte mer än till Svenarums skola förrän de ser massa blåljus och två poliser stoppar dem. Det är två pensionerade poliser, övertrumpetare Rolf Friberg, Värnamo och överfjärdingsman Herbert Johansson, Rydaholm. De båda förklarar att alla polisresurser i Region öst var upptagna med alla som ska till den stora skattskrivningen. Därför har även pensionerade poliser fått hoppa in.

Josef undrar varför de blir stoppade. Herbert förklarar att en överstressad farmor från Sävsjö hade fått sladd på bilen. Hon hade varit på A6 och köpt en julskinka som var två kronor billigare än på Coop i Sävsjö. Bakom henne kom det en utländsk långtradare med dåliga däck och körde in i hennes bil. Vaggerydsambulansen är på plats och personskadorna är ganska lindriga, men vägen är avstängd hela dagen fastslår Herbert.

Rolf säger att det är mindre trafik mot Vaggeryd, att de kan gå och rida tillbaka till kyrkan och senare vägen mot Vaggeryd. Josef och Maria gör det.

Avsnitt 24 B publiceras här på Skillingaryd-Värnamo.nu vid 16-tiden i dag julafton.

Taggar

Dela