Nyheter

Julkalendern lucka 22 – Övernattar i Vrigstad

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson.

Maria och Josef har fått låna en dragvillig åsna. Teckning: Amelie Lindberg

Lucka 22: Övernattar i Vrigstad

Ännu en ny miljö för Josef och Maria när de vaknar upp. De bor i Cadillacrummet på Suzies café och bed and breakfast i Hjälmseryd. Ur högtalarna hör de Elvis röst med gamla klassiker. Paret går ner i det vinterstängda cafeet men bara för att de är på plats så serveras en stabil frukost. Hamburgare med pommes och coca cola.

– Jaha, säger Josef, blir en tuff dag. Vi ska till Växjö på förhör, bäst att agera.

Josef kopplar bort sin åsna som de döpt till Tomas eftersom han hade namnsdag i går. Maria sätter sig på åsnan, Josef kopplar på cykeln med ett rep, lastar på all ägodelar och de rider/går söderut.

Josef och Maria närmar sig Lammhult då det kommer ett SMS till Josefs telefon. Det lyder ”förhöret i Växjö i dag är uppskjutet, däremot ska ni skattskrivas i Jönköping 27 december. Var i god tid, kontoren i Växjö, Kalmar, Kristianstad, Malmö och Halmstad har julledigt”.

Därför kommer alla att komma till Jönköping.

Josef ser allt kaos framför sig. Tydligen ska det komma fler människor till Jönköpings län samtidigt som HV 71, J-Södra och Elmia har arrangemang eller som när det arrangerades motocrosstävlingar eller Formel 1 i Anderstorp. Josef och Maria, vänder mot Vrigstad och Jönköping på den hårt trafikerade riksväg 30, och hårt debatterande om vilken hastighet vägen ska ha. 80 eller 90 är den stora frågan medan halva världen svälter.

Paret kommer in med sin åsna till Vrigstad från Växjöhållet. På höger sida ser de flera träindustrier, Josef undrar om de byggt hus här. Längre fram ser de ett modernt metallgjuteri. Men Maria tittar mer åt vänster och ser igenvuxen mark som känner att något har hänt där.

Då kommer överpastor Ronny Strömgren som bland annat har verkat i Skillingaryd men som numera bor i Vrigstad. Ronny säger att han har fått höra genom ”gubbdagis” i Pingstkyrkan i Vrigstad att ett dansställe vid namn Gubbakulan låg där. Han visar på buskarna, finns inga tecken på aktivitet men Ronny berättar att Carola, Ted Gärdestad, Thomas Ledin, Per Gessle och många andra har medverkat där. Många barn har tillverkats i närheten och många giftermål har skett genom en träff på Gubbakulan. Men nu många år efteråt har Gubbakulan även belastat tingsrättens skilsmässoavdelning.

Josef och Maria är helt imponerade av Ronnys berättelse och Ronny fortsätter med högersidan av riksväg 30. Där ligger ett av Nordens modernaste pressgjuterier. Där har övergjutare Granberg från Skillingaryd jobbat i två dagar men nu har övergjutareverkstadschef Robert Alkemark börjat.

Det strävsamma paret med sin åsna fortsätter sin vandring. De kommer till Cirkel K i centrala Vrigstad. Josef binder åsnan till tvättkön, macken i Vrigstad har en riktig automattvätt vilket inte finns i Skillingaryd.

Maria är inne, och betalar för ställplatsen och går vidare mot Vrigstad Värdshus. Där möter de två herrar. Robert Alkemark från Skillingaryd och överkrögare Svante Stenervik, från Vaggeryd, eller om det är Götafors vilket inte Josef och Maria kan avgöra. Svante och Robert ser att paret är trötta. Robert tar genast fram två kuponger som gäller för lunch på Vrigstad Värdshus. Dagen till ära serveras det kummel och kyckling. Svante kommer och säger att de får ett gratis rum med utsikt mot Tegnérsgatan och han ber en anställd att parkera åsnan Tomas vid Tegnérparken.

Taggar

Dela