Nyheter

Julkalendern lucka 20 – Tre Liljor nästa

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson.

Tre Liljor nästa

Avsnitt 20: Tre Liljor nästa

Onsdag morgon i Attefallshuset. Josef och Maria får en tår i ögat när de ser över sitt enkla, men trivsamma hem. I dag är de tvingade att flytta från sitt hem och inte ha någonstans att ta vägen. Maria gråter, Josef lägger armen om henne och försökte trösta. Det ordnar sig alltid.

Då kommer Josef ihåg gårdagens pip i telefonen. Josef tar fram telefonen och klickar fram ett sms ”Hej Josef och Maria, vi har fått till vår kännedom att ni arbetar, respektive praktiserar, utan alla tillstånd och papper, det vi mest saknar är blankett 108 enligt paragraf 314, fjärde stycket, åttonde kolumnen. Därför ska ni komma till ytterligare förhör till vårt kontor på Bättringsvägen 66 i Växjö, hälsningar Migrationsverket.”

Inte detta också, tänker Josef. Allt börjar ju ordnar sig och nu kommer det ena problemet efter det andra. Maria blir bara större och större med anledning av sin graviditet- Inte ens Josefs byxor räcker men till slut hittar de ett par så kallade träningsbyxor som är töjbara.

De båda åker till sitt jobb, respektive praktikplats. Josef kommer till Lindstad och spikar panel. Jobbarkompisarna Trofast, Galveus och Hjelm är helt imponerade av hans tempo och skicklighet. Dagen flyter på och bygget är snart färdigt, vid trerasten märker Trofast att Josef är dyster och frågar lite försiktigt om något mer har hänt.

– Ja, jag har fått ett SMS, säger Josef och tar fram telefonen, kan nog inte jobba mer här. Måste i väg på förhör.

Alla läser sms:et. Galveus säger att det är ju värre än deklaration, Trofast menar på att det liknas som skattskrivning enligt evangeliet Lucas. Hjelm muttrar om att det är lika galet som tandläkarbesök och bilbesiktning.

Chefen Uffe blir vansinnig. Han använder alla tänkbara kraftuttryck skäller på Busch, Putin, Merkel, regeringen, oppositionen och allt.

– För galet, Sverige behöver duktigt folk som läkare och snickare och då ska ni inte få stanna kvar. Det finns så många lata svenskar som inte ens kan lyfta en hammare, dundrar Uffe.

– Jag ska göra allt för att hjälpa er. Du har ju lön att få ut Josef. Kan jag sätta in på konto eller swischa, säger Uffe.

– Nej, säger Josef, eftersom alla mina papper inte är klara så har jag inte kunnat öppna ett bankkonto. Uffe tar upp plånboken och konstaterar att han inte har några kontanter på sig.

– Ta in på Hotell Tre Liljor och sätt upp det på mej i en natt, vidare ska jag ringa till överadvokat Kjell-Åke Lundin och be honom att driva ert fall, jag betalar.

Josef är tacksam av chefens generositet och märker hur jobbarkompisarna tittar i sina plånböcker. Men ingen har kontanter. Till slut får Stefan Hjelm fram 3 675 kronor som är från deras gemensamma spelkassa på oddset och trav. Just nu låg de på plus för de hade satsat på överbutiksbiträde Lennarth Svenssons travandelar, samt lyckat spelande på oddset, att Leksand skulle vinna över Södertälje och att Troja-Ljungby skulle vinna över Karlskoga.

Med både tacksamhets- och sorgetårar lämnar Josef byggarbetsplatsen och tänker på vilken snäll chef och arbetskamrater han har. Hemma på Amerikaområdet har Maria packat ihop deras få ägodelar, de packar allt på cykeln och går till Tre Liljor. Där möter en trevlig tjej som heter Josephine upp, visar deras rum och informerar om morgondagens fina frukostbuffé.

Taggar

Dela