Nyheter

Julkalendern lucka 19 – blir vräkta

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson.

Många hus men inte för Josef och Maria

Avsnitt 19: Josef och Maria blir vräkta

Ny morgon i Attefallshuset i Värnamo. Josef och Maria skuttar glada upp tillsammans ur sängen. Josef kokar havregrynsgröten medan Maria klär på sig. När gröten är nästan färdig ropar Maria på Josef att hon inte får på sig byxorna. Hennes mage har växt, graviditeten är snabb. Josef som är lite större letar fram ett par andra av sina byxor till henne vilka hon tar på sig.

Maria tar elbussen till Värnamo sjukhus innan Josef kommer ut till sin cykel. Vid brevlådan står hans hyresvärd och hämtar sitt exemplar av dagens Dagen. Dagen som är en kristen tidning håller på att få den största upplagan av alla tidningar i Värnamo. Hyresvärden kallar till sig Josef och ser mycket ledsen ut. Han nästan på stammar när han säger att Josef och Maria måste flytta från Attefallshuset senast i morgon onsdag. Josef undrar, säger att han och Maria har fått ett liv, att han har fått jobb på Uffes Bygg och att Maria håller på att fullgöra sin läkarexamen. Vidare att de ska ha barn och att de alltid betalat hyran punkligt.

Hjälper inte säger hyresvärden. Min dotter, tillsammans med mitt barnbarn ska komma hem och fira jul och nyår här. Och då behöver de det här Attefalleshuset som jag byggde när jag blev pensionär. Vidare ska mitt barnbarn Viktoria börja på en högskoleutbildning på den nya högskolan i gummifabriken. Så det är bara att flytta.

Josef känner sig som en stor dödsannons när han cyklar ut till mötesplatsen vid motorvägen och väg 127 där bastufantasten Stefan Hjelm möter upp honom. Bygget i Lindstad går som en dans, Josef slår i dubbelt så många spikar som de andra snickarna och överbyggmästare Uffe Karlsson njuter av varje hammarslag och inser vilken duktig snickare han har rekryterat.

Under frukostrasten märker överhockeytränaren Niklas Trofast att Josef inte mår bra. Josef snörvlar fram att han inte har någonstans att bo. Uffe, Niklas, Stefan, Ronny och alla andra pepprar han att det finns andra lägenheter att få. De nämner Finnvedsbostäder, Värnabo, Ek-Hem, PHL Fastigheter och Vsbo.

Josef noterar alla bolag och skriver upp alla telefonnummer som Ronny har googlat fram under tiden. Arbetsdagen är slut, Josef kommer hem och ringer alla fastighetsbolag, plus några till och får varje gång samma svar: Inget ledigt, kanske i maj.

Josef är bedrövad, Maria kommer hem, hon också trött. Graviditeten börjar göra sig till känna. Båda lägger sig i sängen och Josef har nästan somnat då han hör hur telefonen piper. Men han orkar inte svarar, utan somnar…

Taggar

Dela