Nyheter

Julkalendern lucka 17 – Resa norrut

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson.

Smålandsrasta från ovan

Avsnitt 17: Resa norrut

Josef vaknar strax efter 8.00 denna tredje söndag i advent och stiger upp från sin madrass. Breder ett par smörgåsar och lägger på några av de köttbullar som han rullade och stekte i går. Tänder tre ljus i adventsstaken och slötittar lite på julkalendern på TV. Josef har sovit förhållandevis bra efter gårdagens besked om Maria.

Efter ett par timmar beger han sig till sjukhuset i Värnamo för att hälsa på Maria. Givetvis kontrollerar han två gånger att han släckt adventsljusen, han har i färskt minne vad de båda överbrandmästarna Karlsson och Lönnkvist, informerade om för några dagar sedan.

Maria är pigg efter omständigheterna och vid lunchtid kommer läkaren och säger att Maria får åka hem. Båda blir glada och Josef kommer på att han har lagt all mat i frysen som han lagade i går.  Maria är pigg och föreslår att de ska äta ute vilket han tycker är en bra idé. Josef kollar på Skillingaryd.Nu och ser att Rasta i Klevshult är öppet, tittar vidare på mobilen och ser att det går ett tåg från Värnamo till Klevshult kl. 12.45.

Fjorton minuter senare är de i Klevshult, vandrar den korta biten till Rasta.

De möter överbutiksbiträde Thea Näsström som välkomnar till Rasta och som säger att det bjuds på glögg dagen till ära. Överrestaurangchef Anna Gustavsson presenterar dagens meny: Kycklingklubba eller skinkstek på menyn och de båda bestämmer sig för kycklingklubban. Inte illa tänker Josef, att man får äta hur mycket man vill av huvudrätten, salladsbord, bröd, kaffe och dryck för endast 92 kronor.

De sitter länge och njuter av maten och tittar på allt folk som passerar. Bland andra kommer överfotbollsledaren Bengt Fälth med fru Elisabeth in och äter en söndagsmiddag. Bengt tipsar om att det händer mycket i bygden i dag. Bland annat hockey i Skillingaryds ishall, bio i Vaggeryds Folkets Hus, konserter i Tofteryds kyrka och konsert med Vaggeryds Brass och Vaggeryds Manskör i Betel.

– Detta är jag säker på säger Bengt, för det står på Skillingaryd.Nu.

De tycker att det mesta låter intressant och tiden går snabbt på Rasta, särskilt nu när de har träffat herrskapet Fälth och att de båda älskar glögg. De väntar till kl. 16.59 innan de lämnar tåget i riktning mot Vaggeryd. Av alla arrangemang har de bestämt sig för att gå till Betel på konsert, eftersom de båda alltid älskat blåsmusik. De har lite över en halvtimme på sig innan konserten börjar och de vandrar lite i ett öde Vaggeryd. De konstaterar bland annat att snöröjningen är ganska dålig på vissa ställen.

Väl inkomna i Betel får de höra och se på en lysande konsert. En av musikerna är överblåsare Anna Gustafsson. Maria undrar om alla tjejer heter Anna Gustavsson men stavar sitt namn olika. Det är ju den andra Anna G. som de mött i dag.

Efter konserten tar de tåget kl. 19.51 till Värnamo. Väl hemkomna i Attefallshuset är båda lagom trötta, mätta och nöjda med dagen. De båda börjar prata om Marias graviditet och Josef säger att han ser fram emot barnet, även om han inte är biologisk far. Han säger att han är jätteglad att kunna vara med att fostra ett barn och vara som en riktig pappa. Med tårar i ögonen berättar Josef om att han utsattes för ett kemikalieanfall i sitt hemland vilket påverkade hans möjlighet att skaffa barn och att han troligtvis inte kan bli biologisk pappa.

Det är dags att lägga sig. Maria kryper ner i sängen, Josef lägger sig på golvet och lampan släcks. I mörkret säger Maria: Josef jag är inte rädd, kom och lägg dej hos mej i sängen. Josef går upp från golvet och lägger sig i sin egen säng för första gången på 17 dagar. Och nu ligger han bredvid Maria.

 

 

Taggar

Dela