Nyheter

Julkalendern lucka 13 – Lucior

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson.

Lucior och åter Lucior

Avsnitt 13: Lucior

Josef och Maria vaknar tidigt. TV-apparaten är på och det är SVT 1 som visar massor av ljusklädda och skönsjungande flickor från Göteborg. Efter några minuter kommer det ett liknande inslag från Norrköping. Detta är ett luciatåg säger Maria och det kommer ytterligare ett från Kalmar.

Både Josef och Maria tycker att det hela blir tjatigt och slår över till fyran och får se ytterligare ett luciatåg. Denna gången från Adolfs Fredriks Musikskola i Stockholm. I fyran dyker det upp en programledare som säger att de är tillbaka om några minuter, men först reklam. Det rabblas fram var man ska köpa julskinkan, vilket tvättmedel som är bäst, vilken kedja som har billigaste julbelysningen, godaste glöggen och vilka de bästa konsumenttestade häftstiften är. Tjatet om olika produkter och varor tar en evighet. De väntar på fler Luciatåg. En helt ny upplevelse för dem. Efter en hel evighet, när reklamen är slut, blir det ytterligare tre luciatåg, alla från Stockholm, nu från Slottet, Skansen och en friskola i Djursholm.

Konstigt säger Josef. TV4 tror visst att allt händer i Stockholm och sätter på ettan igen. En ny signatur lyder ut genom rutan och det är dags för Jönköpingsnytt. Programmets huvudnyhet är ett luciafirande från Bredaryds skola. Josef och Maria börjar tröttna på allt luciafirande när Jönköpingsnytt rapporterar om en villabrand I Osbruk och en trafikolycka i Kärda och anger Värnamo Nyheter som källa. Konstigt tänker Josef, om detta läste jag redan på Värnamo.Nu när jag var på biblioteket i går. Flickorna med ljus i hår har nog brandvarnare medan det var nog värre för de i villan i Osbruk tänker Maria.

Båda tittar på klockan ser att den är mycket. Maria springer, trots magsmärtorna och hon känner även ett visst illamående till busshållsplatsen för att komma till ortopeden. Josef vandrar i väg till Svennes Motor och Cykel för att hämta sin nyservade cykel. Han ska ju träffa byggare Uffe i Lindstad klockan 10.00. Josef kommer till Svennes klockan 09.00 och ser att de inte öppnar förrän 10.00. Skit också tänker Josef och ringer Uffe, meddelar att han blir försenad. Gör inget säger Uffe och säger att förseningar är vanligt i svenska byggbranschen och de bestämmer 10.00 på torsdag som ny tid.

Josef står utanför Svennes och väntar på att affären ska öppna. Minuterna kryper fram och rätt som det är kommer nyss avgående, kyrkofullmäktigteordförande Peter Johnson. Peter presenterar sig som överbegravningsentreprenör med företag i både Skillingaryd och Värnamo. Hans anledning till besök hos Svennes är att han vill titta på en cykel som ett av hans barn-barn vill ha i julklapp.

En av de trevliga personerna på Svennes öppnar dörren, Josef och Peter gå in. Josef får ut sin cykel, betalar och förklarar att han ska till Lindstad och titta på ett jobb som snickare. Peter menar att han inte kan cykla dit i rådande väglag, säger att han gärna hade kört Josef, men är på väg till en begravning i Bredaryd.

– Jag är van att vandra många mil och har varit med om flera strapatser under mitt liv som flykting, säger Josef.

Peter undrar vidare om Josef inte har en reflexväst och hur han ska hitta till Lindstad.

– Jag har fungerande lyse på min cykel och har tittat på karta på biblioteket.

– Men du måste ha reflexväst och en cykel-gps, säger Peter.

– Vore ju bra, men jag har inte råd, säger Josef. Maria har inte fått någon ersättning från Försäkringskassan på flera månader.

Peter som är en riktig hedersman köper en gps och en reflexväst till Josef och ger honom dem med orden: Ta dessa, jag betalar, för jag vill inte ha mer jobb på mina företag i kommande jul- och nyårshelgerna.

Taggar

Dela