Nyheter

Julkalendern lucka 14 – Får ett jobb

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson.

Josef får jobb

Avsnitt 14: Josef får jobb

Josef hoppar upp från madrassen på golvet där han sover. Maria har lite svårare att vakna och klagar över smärtor i magen och illamående. Båda fixar till sig. Maria åker iväg till sin praktik på Värnamo sjukhus med elbussen. Josef har ytterligare någon timme på sig innan han ska träffa överbyggmästare Uffe Karlsson i Lindstad. Josef förbereder sig ofta. Tittar i sitt lexikon och pluggar ytterligare svenska byggtermer. Men det blir problem när han ska ta på sig säkerhetsvästen över jackan. Västen är helt enkelt för liten för att dra över jackan. Josef funderar och funderar hur han ska lösa det hela, för västen måste han ju ha när han ska cykla på Nydalavägen till Lindstad.

Till slut får han en idé. Hänger jackan på en stol och kränger på västen helt utan problem. Josef går ut i hallen till den fina och nyservade cyklen. Josef har fått rapport av trevliga grannar att det stjäls mycket cyklar i området. Men Josef trampar på sin cykel på Nydalavägen mot Lindstad och i god tid innan klockan 10.00 hittar han ett nybygge av en villa i Lindstad. Han går fram till en man och presenterar sig som Josef och mannen presenterar sig som översnickare Stefan Hjelm från Klevshult. Josef frågar efter Uffe och Stefan pekar på en man som står med telefonen i den ena handen och hammaren i den andra.

Josef går fram och hälsar på Uffe som är färdig med sitt telefonsamtal. Ja, mycket att göra säger Uffe, nu var det frågan om ett nybygge i Forsheda. Uffe säger till Josef att de ska gå in i en kombinerad kontors- och arbetarbarack.

Väl där inne frågar Uffe om vilka kunskaper Josef har som snickare. Josef berättar ärligt att han redan som åttaåring fick börja som snickarlärling på en möbelverkstad i sitt hemland och han endast hade gått två år i skola, men kunde läsa och skriva. Men kriget gjorde att inga hade råd att köpa möbler utan han fick börja som byggnadssnickare. Under flera år var det hur mycket jobb som helst för att bygga alla krigsskadade hus. Uffe lyssnar intressant och säger: Du får börja direkt. Josef blir verkligen jätteglad. Äntligen ska han få visa sina kunskaper och att få tjäna sina egna pengar.

Taggar

Dela