Nyheter

Julkalendern lucka 11 – hos City Gross

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson.

Hos City Gross

Lucka 11: Hos City Gross

Ny morgon och åter måndag för Josef och Maria. Båda är helt stinna i magen efter besöket i Hagshult och det stora kalaset. Maria konstaterar att hon har ätit minst tio sorter medan Josef räknade till tolv. Maria är ledig från praktiken på ortopedmottagningen. Båda känner att de måste ut och motionera för att skaka ner alla kakor samt julbordet på Bowlingsmagasinet efter gårdagen.

Maria och bestämmer sig för att gå en riktig långpromenad. Promenaden blir genom hela Värnamo och till slut hamnar de på City Gross. Lagom trötta sätter de sig i caféavdelningen, beställer en varsin Fanta och Lussebulle. Lussebullarna är nästan lika goda som de hade fått i Hagshult och Maria säger att hon ska prova att baka själv. Josef tycker det är en bra idé, går in i den stora matvaruaffären och lägger nödvändiga ingredienser i korgen som, mjöl, mjölk, kesella, jäst, socker och smör.

Josef är lite tveksam om Maria verkligen klarar det. Ingen fara säger Maria, jag fick Eva Myréns nummer i går och hon sa att jag kunde ringa om jag behöver hjälp med något.

Paret betalar, hälsar på trevlige chefen Patrik Andersson och vid utgången står det två herrar som delar ut informationsmateriel om bränder. Det är de pensionerade överbrandmästarna Gert Lönnkvist och Per-Olof Karlsson. Gert en mångårig kämpe i Lions och känd som säkerhetschef och kräfttestare i Finnvedens kräftakademi. Per-Olofs främsta meriter förutom räddningstjänsten är hockeyspelare ibland annat Värnamo GIK, IF Troja och Skillingaryds IS.

De båda börjar prata med Josef och Maria. Per-Olof undrar bland annat om de släcker sina ljus när de går ut och om de har fungerande brandvarnare. Klart vi släcker ljusen menar paret men vad är en brandvarnare undrar Josef. En liten grej man har hemma i lägenheten, som varnar för röklukt och liknande, särskilt viktigt nu i dessa tider med mycket ljus och bak.

Gert frågar om de ska fira Lucia och Maria säger att hon inte vet vad det är. Före detta överbrandmästaren förklararar att det en gammal svensk tradition när flickor har ljus i hår och sjunger vackra sånger. Josef och Maria tackar Gert och Per-Olof för all information och tänker på att en brandvarnare måste vara bra att ha. På hemvägen slinker de in på Inges El och köper en brandvarnare.

Nu kan jag vara lite tryggare, tänker Josef, nu när Maria ska baka och flickor springer med ljus i hår.

Fotnot: Klicka på taggen Julkalender nedan för att se alla som är inlagda.

Taggar

Dela