Nyheter

Julkalendern lucka 10 – i Hagshult

Nyheter Vi presenterar varje morgon 1–24 december en julkalender som har ett julbudskap. Den är signerad Linus Persson.

Hagshults kyrka

Lucka 10: Hagshults kyrka

Josef och Maria står vid Coop i Värnamo och väntar på söndagseftermiddagen. De har hunnit med att äta ett ypperligt julbord med alla dess delikatesser hos Börje Hultgren med vänner i det intilliggande Bowlingmagasinet.

Josef och Maria är helt proppmätta efter all sill, skinka, köttbullar, lax och så vidare. Maria blir orolig om de ska orka med några kakor i Hagshult. På utsatt tid kommer frisör Borglin med bilen och som passagerare finns även John-Erik Wilson. De kommer till fina medeltidskyrkan i Hagshult, vaktmästare Lars-Henrik Olsson står stilfull, välklädd och hälsar Josef och Maria välkomna. Lars.Henrik är även känd som socknens överklockstrampmästare. Kyrkan börjar redan att fyllas. Josef och Maria sätter sig på tredje bänk till höger och bredvid dem sätter sig Åke Albertsson från Jönshult och Lars-Göran Andersson, Torp, Hagshult. Maria noterar att de bägge herrarna är välklädda och tänker att Josef bör klä sig lika stiligt som Lars-Göran.

Maria tittar vidare på en mycket gammal träskulptur längst fram till höger i kyrkan. Den måste ju vara flera 100 år gammal och liknar mej, tänker Maria. Kyrkan blir full och det kommer folk från flera socknar och härader, bland annat från Rydaholm, Forsheda och Byarum. Maria och Josef är helt imponerade. Det blir mera Maria när dagens präst Maria Åberg börjar med att hälsa alla välkomna. Hagshultskören, dagen till ära förstärkt med folk från bland annat Värnamo, Nässja och Götafors, bjuder publiken på riktig örongodis. Josef kan inte låta bli att snegla på den stiliga och vackra kvinnliga körledaren.

Efter konserten går alla till församlingshemmet. Josef och Maria har aldrig sett något liknande. Minst 40 olika sorters kakor står på bordet. Fru Johansson, fru Bertilsson, fru Lindström och många andra har bakat men det fattas en sort som herr Persson skulle bakat. Han var tvungen att säga nej till bakningen då han för ett par dagar har fått besked om att han eventuellt har glutenallergi.

Fotnot: Träskulpturen kallas för Mariaskulpturen och är mycket gammal. Den hittades i ett förråd innan den ställdes in i kyrkan för några år sedan. Ett särskilt reportage om Mariaskulpturen kommer 27 december.

Fotnot: Klicka på taggen Julkalender nedan för att se alla som är inlagda.

Taggar

Dela