Nyheter

Julbordet kan bli en fara för sällskapsdjuren

Nyheter En hel del av maten vi äter under julen kan vara farlig för våra sällskapsdjur. I värsta fall kan de bli förgiftade. Royal Canins veterinär varnar för vilka frestelser vi ska akta oss för att dela med oss av till våra hundar och katter.

En studie som utförts på uppdrag av Royal Canin i Sverige visar att det är vanligt att hussar och mattar vill ge sina fyrbenta vänner något extra gott vid speciella tillfällen* och julen är inget undantag. Att sticka till sällskapsdjuren något från julbordet avråder veterinärer dock ifrån.

– Julmat är generellt mycket fet och innehåller höga halter salt, vilket katter och hundar är känsliga mot. Det finns även ingredienser i julmaten som är direkt giftiga, säger Justina Svantesson, legitimerad veterinär på Royal Canin.

Under julfirandet finns det en risk att din hund eller katt får eller ser till att få tag på mat när du inte ser.

– Tala om för släkt och vänner att inte ge din hund eller katt några rester från julbordet. Se även till att städa upp mat som fallit från bordet och plocka undan matrester, tipsar Justina Svantesson. Vill du ändå ge ditt sällskapsdjur något extra i jultider rekommenderas anpassat djurgodis.

– Det finns massor med smarriga djurgodisalternativ för både hund och katt. Dessutom innebär julen ofta mer ledig tid. Passa på att lek lite extra med din katt eller ta en mysig långpromenad med din hund, säger Justina Svantesson.

Här är julmaten som alla hund- och kattägare bör se upp med:

Lök
Både rå och tillagad lök och vitlök är giftigt för både hundar och katter. Köttbullar, prinskorv, löksill och andra rätter som innehåller mycket lök riskerar att förgifta och ge ditt sällskapsdjur blodbrist. Även små mängder lök regelbundet kan vara skadligt.

Salt mat
Låt inte julskinkan stå obevakad. Den är på tok för salt och om svålen är kvar kan den höga fetthalten ge orolig mage eller till och med riskera orsaka inflammation i bukspottkörteln.

Benrester
Håll koll på revbensspjällen på julbordet. Benrester kan knäcka en tand, leda till förstoppning eller i värsta fall orsaka livshotande skador på tarm eller magsäck.

Choklad
De flesta hundar är väldigt förtjusta i choklad, men kakao innehåller teobromin som är giftigt för hundar och katter. Ju mörkare choklad, desto mer teobromin innehåller chokladen. Vanliga symptom är kräkningar, magsmärtor, snabb puls och skakningar. Aladdinasken och julgodiset bör därför hållas på säkert avstånd.

Russin
Russin och vindruvor kan leda till njurskador hos speciellt hundar, men även katter är känsliga. Som värst kan några druvor leda till akut njursvikt och vara livshotande – så håll extra uppsikt under glöggmyset!

Nötter
Nötter kan lätt fastna i halsen och har dessutom ett högt fettinnehåll som kan ge orolig mage. Särskilt macadamianötter har visat sig vara mycket giftiga för hundar och kan orsaka förgiftningssymptom som slöhet, kräkningar och svårigheter att stå.

Ojäst deg

Deg fortsätter att jäsa i en varm djurmage och även saffran kan ge mildare förgiftningssymptom. När degen jäser i magen bildas alkohol som kan göra sällskapsdjuret berusad, magen kan även bli kraftigt svullen och medföra smärta.

Är olyckan framme eller om du misstänker att ditt sällskapsdjur fått i sig något olämpligt så är det viktigt att kontakta din veterinär så fort som möjligt

Taggar

Dela


1 reaktion på Julbordet kan bli en fara för sällskapsdjuren

För mycket av allt är farligt, varför Royal Canin varnar behöver man inte vara Einstein för att fatta.

Kommentarsfunktionen är stängd