Nyheter

Jörgen Skärin debatterar kärnkraften

Nyheter Jörgen Skärin (MP) från Värnamo debatterar.

Jörgen Skärin. Arkivbild

Hållbar energipolitik med vind, sol och vatten samt energieffektivisering är bättre jämfört kärnkraft
Miljöpartiet för oss tillbaka till stenåldern skanderar många från det konservativa blocket. Det är bara kärnkraft som kan lösa energifrågan i framtiden och den är hållbar, skanderar man och fler håller med.


Vi i Miljöpartiet anser inte kärnkraft är hållbart eftersom det är en ändlig resurs som tas ur marken anrikas och förbrukas och deponeras. Däremot är sol, vind och vatten hållbart. Det förbrukas inte, det är en förnybar och oändlig resurs.


Jag sov aldrig på fysik- och kemilektionerna för jag fick möjligheten att ha lärare som gjorde ämnena intressanta. Därför är jag kritisk granskande när jag läser vad som skrivs i energidebatten. Oftast sägs det att energin inte räcker till. Vi får energibrist när allt ska gå på el. Sol och vind fungerar inte säger man. Jo, det gör det om vi bara utvecklar och investerar i den teknik som i dag finns samt att bygga ut och anpassa kraftnätet.

Bara en snabb hypotetisk kalkyl idag förbrukar vi 135 terawattimmar per år i Sverige om tio år är det 400. Solenergin som träffa Sveriges yta per år är 10 000 terawattimmar så det finns utrymme att hämta el från solen och lagring i väte ger en verkningsgraden på 50 procent på solens energi.

Vad kan då inte vinden ge framåt om vi bara investerar och bygger ut vindkraften.


Är då enda alternativet för energiförsörjningen kärnkraft med världens farligaste ämne som energikälla att hantera i generation efter generation. Sedan säga att tekniken löser riskerna och sänker riskanalysen till en teoretisk rimlig nivå så att vi kan sova lugnt och höra barnen sussa i barnkammaren samt att vi kan känna känslan att vi tog ett bra val när vi stoppade ned valsedeln i kuvertet för mig och mina barns framtid.


Vi gjorde det 1981 och det är samma kärnkraftverk nu som då. Men då var inte sol- eller vindkraftsteknik utvecklad men vi tog ändå beslutet att kärnkraft är inte hållbar och ska avvecklas.

Ja, men vilken miljöpåverkan och resursutnyttjande har då inte tillverkning av alla solpaneler och vindkraftverk som krävs? Jo, men vi kan återvinna och det är nästa utmaning som vi i Miljöpartiet har lösning på. Men vi har inte lösningen på vad man gör med gamla kärnkraftverk och dess avfall. Men det har säkert andra lösning på.


Vi lever bara på en jord som tillhör alla, från virus till Homo sapiens. Vi har tagit oss makten att styra över detta om det är evolutionen eller religion som är vårt patos så står vi över alla i våra beslut. Nu blev det krabbigt för att citera känd kommunal politiker.

Jörgen Skärin, Miljöpartiet

Taggar

Dela