Nyheter

Jörgen frågar om fyrverkerier

Nyheter Jörgen Skärin (MP) har skickat in en skrivelse till kommunen om krav på tillstånd eller fortsatt undantag för smällare och fyrverkeri i Värnamo kommun inför nyår. 

Läs skrivelsen i sin helhet nedan:

Fråga till kommunstyrelsens ordförande eller samhällsbyggnadsnämndens ordförande

Krav på tillstånd eller fortsatt undantag för smällare och fyrverkeri i Värnamo kommun inför nyår

Det är mycket miljöpåverkan från fyrverkeripjäser vid nyår. Det är höga ljudknallar och spridning av metallföreningar samt nedskräpning ut i naturen. Varje färg på himmelen är en metalloxid från barium, strontium, zink, litium som sprids ut i naturen och vattendrag de flesta är vattenlösliga. Vad som är konstigt är att det krävs tillstånd från polisen för att avfyra fyrverkeri med möjlighet till undantag. Vissa kommuner tillåter fyrverkeri inom detaljplanerat område vid vissa tidpunkter. Dit tillhör Värnamo. Man kan sälja fyrverkeri utan att fråga om tillstånd med hänvisning till detta kommunala undantag och skjuta av sin inköpta arsenal mellan 17-02 på nyårsafton. Vi i Miljöpartiet lyfter frågan om undantag från tillstånd är lämpligt när man ser vilka konsekvenser det medför för djur, dess ägare och för natur plus den oro det skapar bland medborgarna samt de eventuella skadorna på människor och egendom som uppstår.

Behöver vi fyrverkeriskjutande som inte är tillståndspliktigt? Med tillstånd så vet polisen vem som utför fyrverkeriet, vid vilken tidpunkt och vem som är ansvarig. Hur många har inte vaknat på natten av smällare inför nyår och varit orolig. Var det en smällare eller något annat?

Citat från polisen samt kommunens hemsida:

Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Detta följer av 3 kap. 7 § ordningslagen (1993:1617)

I Värnamo kommun krävs det i vanliga fall alltid tillstånd från polisen inom detaljplanerade områden. Undantaget är påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton. Då behöver du inget tillstånd klockan 17.00-02.00. Men det krävs då att fyrverkerierna inte riskerar att skada någon eller förstöra något. Du måste också ta hänsyn till dina grannar.

Fråga:

Skall vi ha kvar undantag från att söka tillstånd hos polisen för att använda fyrverkerier i Värnamo Kommun inom detaljplanerat område?

Skulle krav på tillstånd ge polisen bättre verktyg att använda ordningslagen effektivare för att stävja missbruk av smällare/fyrverkeri vid nyår?

Jörgen Skärin /Miljöpartiet

Taggar

Dela


4 reaktioner på Jörgen frågar om fyrverkerier

Tacksam att det här tas upp och att det förhoppningsvis blir ett slut på detta. Alla som sett djur som mår så fruktansvärt dåligt förstår varför det måste få ett slut. Dåliga traditioner ska inte fortsätta.

Hur överlevda alla människor som gnäller på nyårsfyrverkerierna innan förbudet?

Föräldrarna får hållas ansvariga för våra barn. Förbjudet gör aldrig saken bättre. Det är förbud på alkoholen ändå har vi massa med ungdomar som har tillgång det oavsett.

Är det inte bättre att ni lägger ”krutet” och er ”energi” på att hitta energi som ska ersätta de kärnkraftverk som ni lyckats stänga för industrier med flera. I dag importerar vi el från kolkraftverk i Polen för en krona kilowattimmen och bränslet till våra bilar har aldrig varit så högt som just nu. Tur att det är val nästa år.

Kommentarsfunktionen är stängd