Nyheter

Jörgen frågar Glenn om resurshantering

Nyheter Med anledning av förra veckans artikel om att vårdutrustning hamnar på soptippen har Miljöpartiets Jörgen Skärin ställt en fråga till omsorgsnämndens ordförande Glenn Lund (M) att besvara under kvällens kommunfullmäktige.

Jörgen Skärin (MP)

Fråga angående resursutnyttjande och hållbarhet agenda 2030 punkt 12

Frågor till ordförande i omsorgsnämnden

Ur ett miljö- och resursperspektiv blev jag förvånad när jag läste en kommuninnevånares och kommunanställds reflektion i media på hur fullt användbara produkter slängs som avfall: Svaret som publicerades av omsorgsförvaltningen enligt kommuninnevånarens påstående och förslag till bättre resursutnyttjande kanske skall förtydligas se citat:

Omsorgsförvaltningen har under en längre tid arbetat med att göra individuella förskrivningar av exempelvis inkontinensskydd och också göra beställningar på ett begränsat antal för att minska svinn och förvaring i hemmet. Dessa förskrivningar är just individuella och kan därmed inte överlåtas i ett centrallager eller till annan individ. Förpackningar som har förvarats i en persons hem kan inte återanvändas hos någon annan ur hygien- och smittsynpunkt. Vi värnar om att ha en säker och god kvalitet till de personer som behöver vår vård och omsorg” 

Frågor: 

Förslutna eller obrutna förpackningar som förvarats i brukares hem skall kasseras och kan inte återanvändas/återbrukas. Är det rätt uppfattat?

Är det själva förskrivningen (personanpassat) som gör detta omöjligt att återbruka, även om förpackningen är obruten?

Är detta ett hållbart och resurseffektivt sätt enligt mål 12 i Agenda 2030 om hållbar konsumtion och produktion?

Värnamo 20/1-2021
Miljöpartiet de Gröna/Jörgen Skärin 

Taggar

Dela