Nyheter

Jordnära Khalid siktar mot toppen

Nyheter En semester i Kroatien väckte Khalid Poricanens politiska engagemang. Nu har den blivande 22-åringen siktet inställt mot nya valframgångar.

En semester i Kroatien väckte Khalid Poricanens politiska engagemang. Nu har den blivande 22-åringen siktet inställt mot nya valframgångar.  [1/2]

Med ett gott självförtroende har Khalid Poricanen stora förhoppningar inför höstens val.  [2/2]

Värnamobon Khalid Poricanen beskriver sig själv som en jordnära och omtänksam människa som vill sin omgivning väl. Uppväxten i staden satte stora avtryck hos Khalid, som i dag har bytt småstaden mot Malmö där han varvar studier inom statsvetenskap och kårengagemang med att arbeta på ett gym.

– På grund av pandemin har det varit två år med studier på distans. Det har varit psykiskt påfrestande att sitta framför datorn och ha digitala föreläsningar under den här tiden. Sedan årsskiftet har vi fysiska träffar, vilket känns jätteskönt. Det är kul att få flytta till en större stad och få nya tankar och idéer, säger Khalid och fortsätter.

– Just nu håller vi på med B-uppsatsen. Jag och min studiekamrat skriver om mediernas gestaltning av utsatta områden med fokus på Rosengård. Vi använder oss av tidigare forskning om hur medierna använder informationen för att skriva missvisande rubriker. Vi ska även göra semistrukturerade intervjuer med boende i Rosengård och fråga dem om vad området är för dem, för att få en övergripande syn på det hela.

”Du har talang!”

Samhällsfrågor och speciellt nyheter har alltid fascinerat Khalid Poricanen. Redan som liten satte sig han framför tv:n för att följa nyhetssändningar. Genom omvärldsbevakningen växte ett politiskt engangemang fram.

– Jag glömmer aldrig när jag var på semester med min familj till Kroatien. En släkting hade med sig sin respektive. Vi satte oss ner och pratade om nyheter och samhället. Han var moderat och jag började argumentera och snacka politik. Då började släktingarna kommentera: ”Hur kan du så mycket, Khalid? Du kan ju det här, du har talang!”

Semestern i Kroatien 2017 sådde ett frö hos Khalid. När han kom hem till Värnamo tog han kontakt med Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU. Han fick svaret att ungdomsförbundet inte fanns representerat i Värnamo, vilket resulterade i att Khalid som 17-åring tog på sig ordföranderollen. Full av engagemang tog han sig an sin nya roll och Khalids arbete belönades av länsförbundet med utmärkelsen ”Årets värvare 2017”.

– Det var ett stort ögonblick i mitt liv. Jag hade engagerat över 100 medlemmar på Finnvedens gymnasium att gå med i ungdomsförbundet och jag glömmer aldrig när jag fick pokalen framför mina vänner från Värnamo. Det kändes verkligen som att jag hade gjort något rätt. Att prata har alltid varit min starka sida, jag får ofta höra att jag är formell och retorisk av mig när jag pratar.

”Har byggt min plats i partiet”

Socialdemokraterna tog 2017 emot Khalid Poricanen med öppna armar. Valrörelsen året efter resulterade i att Khalid landade en plats i kommunfullmäktige: först som ledamot, men sedan som ordinarie. I dag har han flera uppdrag i partiet och gör allt för Socialdemokraterna.

– Jag fick extra motivation och ambition så fort jag kom in i partiet. Jag fick fria händer att läsa på och lära mig det mesta, fick gå på utbildningar och träffa andra SSU:are. Jag har byggt min plats i partiet, många tycker om mig och pushar mig framåt. Jag är otroligt tacksam över att få hjälp av de äldre i partiet och vi har en otroligt bra sammanhållning i hela partiet. Azra (Muranovic, kommunens oppositionsråd) är en otroligt duktig kvinna och en inspiration för mig. Kort sagt kan man säga att jag är mer sosse än någonsin, skrattar Khalid.

Med ett gott självförtroende har Khalid Poricanen stora förhoppningar inför höstens val. Han finns med på partiets valsedlar till såväl riksdag, region och kommun.

– Självklart kommer jag även sträva efter att ha kvar min plats i kommunfullmäktige. Som politiker är det viktigt att lyssna på vad invånarna vill. Drömmen vore att som 22-åring komma in i riksdagen och lära sig av de bästa. Mitt hjärta klappar för skola, jämställdhet, invandring och ungdomsfrågor, så drömmen hade varit att ta plats i riksdagens utbildningsutskott och få vara med och utveckla skolan. Man måste ha drömmar och ambitioner och våga tro på sig själv.

Hur ser du på Värnamo kommun om fem år?

– Då ser jag att Värnamo kommun har utvecklats ännu mer och att det är en attraktiv kommun, både för invånarna och för barnfamiljer. Då har vi fler samlingsplatser för ungdomar på plats, vi har även fått en ny viadukt på plats och ligger långt fram i planerna för en ny simhall. Jag hoppas även att vi har fått mer affärer, så att vi lockar fler människor utifrån för att få till en bra helhet.

Taggar

Dela