Nyheter

Jontes dröm förverkligad – anrikt kvarter färdigbyggt

Nyheter 2003 föddes en dröm hos John-Erik ”Jonte” Svensson. 20 år senare har drömmen blivit verklighet.

Bilder: David Alin/Privat

2003 föddes en dröm hos John-Erik ”Jonte” Svensson. 20 år senare har drömmen blivit verklighet.  [1/11]

2004 inleddes ombyggnationerna. 19 år senare är arbetet färdigt.   [2/11]

Bilder över hur huset såg ut 1979.   [3/11]

Bilder från byggnationen.   [4/11]

Bilder från byggnationen.   [5/11]

Under en inbyggd trappa hittades en ryggrad och ett bäcken.   [6/11]

Bild på ett nybyggt kök.   [7/11]

– Det är häftigt för de boende. Tänk på känslan att få bo i en färsk, nyproducerad lägenhet som har en timmervägg från 1800-talet, säger Berit Davidsson.  [8/11]

Bild på ett nybyggt badrum.  [9/11]

Bild på ett nybyggt badrum.  [10/11]

– Ställ dig och titta på den vitmålade balkongen. Man kan inte bli annat än nostalgisk, säger Jonte.   [11/11]

Kvarteret Gästis i Värnamo är ett av stadens äldsta, med anor ända från 1600-talet. Fortfarande finns en del detaljer kvar från den, liksom trähuset på baksidan som är Värnamos äldsta från 1640, men den här berättelsen handlar inte om dåtiden utan nutiden. Historien tar sin början 2003, när John-Erik ”Jonte” Svensson arbetade som resande säljare. Han trivdes med arbetet men kände att det saknades något i livet. Då fick han se en annons om att kvarteret Gästis i Värnamo var till salu. Sagt och gjort bestämde sig Jonte för att förverkliga en dröm. Han köpte fastigheten med målet att skapa ett komplex fullt med uthyrningsbara lägenheter. 

– När jag köpte kvarteret ansågs det ocentralt, men för mig kändes det helt rätt från första dagen. På den tiden var det nio lägenheter och resten affärsinrättningar. Jag tog tidigt beslutet att jag ska inte ha affärer i huset och med facit i hand så var det en bra tanke, börjar Jonte att berätta.  

2004 påbörjades de omfattande renoveringarna. Nu, 19 år senare, står Gula Gästis med 25 lägenheter i storlekar från 50 till 150 kvadrat färdigt. 

– Min tanke från början var att det skulle ta två-tre år att göra det färdigt. Det bästa med det här arbetet har varit att jag undan för undan kan se ett förverkligande av min dröm. Jag har haft samma snickare, Sider, här under åtta års tid. Han är en klippa. Han började som lärling här innan han började läsa till snickare i Växjö. Efter studierna kom han tillbaka hit och fortsatte arbetet. Han har kaklat, målat, snickrat och en del rörarbete, helt enkelt gjort allt arbete som en lekman får göra, säger Jonte och fortsätter:

– Kommunen ska få stort beröm för det här arbetet. Vi hade en dialog innan projektet inleddes och de har varit behjälpliga från första början, i och med att det ligger i kommunens och hela stadens intresse att huset är tillgängligt och välbevarat. Det har erfordrats bygglov för varje enskild process och det har inte varit några problem alls, säger han.

Värnamoborna har följt projektets framfart med stort intresse. Det märktes inte minst när det var dags för den första visningen.

– Vi tänkte att vi erbjuder besökarna möjlighet göra en intresseanmälan på plats. Till den visningen kom 250 personer. En del var där för att anmäla sitt intresse, men de flesta tyckte bara att det var roligt att få komma dit och titta. Det blev en intensiv dag, säger Jonte. 

Taggar

4 reaktioner på Jontes dröm förverkligad – anrikt kvarter färdigbyggt

Undrar om det finns någon informationsskylt på stadens äldsta hus?

Roligt att någon känner intresse av att bevara med känsla, men ändå renovera Värnamos äldsta fastigheter så de blir attraktiva.

Kommentarsfunktionen är stängd