Nyheter

Johansson: Allt hänger ihop

Nyheter Vi har ställt tre frågor till våra ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige inför valet 2022. I en artikelserie presenterar vi ledamöternas tankar om den viktigaste valfrågan, det kommunala vetot och om fortsatt kandidatur kommande mandatperiod.

Maria Johansson (C)

Maria Johansson (C), gruppledare i kommunfullmäktige, svarar: 

Vilken fråga är viktigast för dig i vår kommun?

– Viktigaste frågan (singularis) kan jag inte ange då allt hänger ihop. Ska vi ha råd med skola, vård och omsorg som så klart egentligen är det viktigaste, måste medborgarna ha ett jobb att gå till. Alltså behövs ett starkt näringsliv, vi måste ha en hög och varierad kompetens hos medborgarna, vi måste ha en fungerande infrastruktur, vi behöver fortsatt vara en attraktiv kommun där man vill bo i tätort eller på landsbygden, vi behöver ett rikt kulturliv och frilufts-/föreningsliv (attraktion) och vi måste vara miljömedvetna i allt vi gör, då vi är en del i det stora och påverkar klimatet. Jag kan räkna upp mycket, men allt hänger ihop och är beroende av vartannat.

Det finns de som ifrågasätter det kommunala självstyret, till exempel veto när det gäller vindkraft, vad tycker du om det?

–Det kommunala vetot måste finnas. Beslut ska tas så nära som möjligt. Toppstyrning brukar aldrig bli bra. Acceptans för något brukar vara lättare att få om man känner att man fått vara med i diskussionerna, även om jag inte fick som just jag ville.

Kommer du att kandidera för ytterligare en mandatperiod?

– Ja.

I kommunfullmäktige har under den här mandatperioden följande partier haft antalet mandat:

Centerpartiet 10 mandat
Liberalerna 2 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Moderaterna 8 mandat
Miljöpartiet 1 mandat
Socialdemokraterna 15 mandat
Sverigedemokraterna 8 mandat
Vänsterpartiet 2 mandat

Taggar

Dela


3 reaktioner på Johansson: Allt hänger ihop

Kärnan i ett välstånd är, som Maria Johansson säger, att folk har jobb. Jag är stolt över att bo i en region med ”Gnosjöanda” och tusentals företagare som ger oss jobb.
Men den klåfingrighet som staten med dess politiker och byråkrater utövar förstör för oss. Tusentals små regler i syfte att det ska se likadant ut över hela landet hindrar oss i utvecklingen. Nej till detaljerad styrning uppifrån! Ja till beslut som vi fattar själva!

Viktigaste frågan för kommunen borde vara att minska slöseriet av skattemedel i kommunen. I dagsläget fungerar vare sig skolan, omsorgen eller den kommunala infrastrukturen. Det enda man prioriterar är att anställa fler chefer och märkliga satsningar så som att bygga om gummifabriken, biografer och placera ut konstiga bänkar som ingen sitter på. Man fifflar med skattemedel och bygger golfbana för medel avsatta till cykelvägar för att nämna några av galenskaperna.
Värnamo har relativt hög kommunalskatt och tillika hög sysselsättningsgrad. Förutsättningarna finns med andra ord. Lika väl klarar kommunen inte av att dra runt de kommunala kärnverksamheterna på ett värdigt sätt.
Som kommunmedborgare känner man sig totalt lurad av Värnamos politiker. Korruptionen och skojeriet måste upphöra. För de pengar jag betalar i skatt vill jag ha en fungerande skola till mina barn, god omsorg för mormor och fungerande stadstrafik. Inget av detta har Centerpartiet och kompani kunnat leverera.
Kommuninvånarna måste vakna i nästa val. Detta håller inte längre!
Kommunalt veto kan vara bra, visst. Men det bygger på att det finns politiker som kan stava till ansvar och ärlighet gentemot skattebetalarna.

Kommentarsfunktionen är stängd