Nyheter

JO kritisk till Värnamo kommun

Nyheter Värnamo kommun får nu kritik av Justitieombudsmannen, JO.

Värnamo kommun får kritik från JO.

Orsaken är ett ärende där samhällsbyggnadsförvaltningen förvarnat företaget Swerec i Lanna om en kommande granskning.
Det var tidningen DN som begärt ut handlingar om företaget hos Värnamo kommun. Handlingar som skulle ligga som grund för en kommande granskning och artikeln i tidningen.

Den aktuella tjänstepersonen hade då  ringt till Swerec och förvarnat om vad som skuklle komma.
Dessutom hade företaget erbjudits att få ta emot samma handlingar som tidningen begärt ut.
JO Lars Lindström beslutade efter detta att utreda händelsen, som ägde rum i februari 2017.
JO att tjänstepersonens handlande var olämpligt på grund av de intressen som bär upp den svenska offentlighetsprincipen.

– Tjänstepersonens handlande objektivt sätt inte kan uppfattas ”på annat sätt än som en varning till företaget om att en granskning av dess verksamhet var på gång, konstaterar JO.
Han håller samhällsbyggnadsnämnden som ansvarig för att dess personal har kännedom om den reglering som styr de offentliganställdas arbete och därför får nämnden kritik för det som hände.
– Sedan händelsen förra året har vi väntat på JO:s beslut. I avvaktan på beslutet har vi ändrat våra rutiner, om JO skulle anse att vi hade gjort fel. Vi tar naturligtvis till oss av kritiken från JO och kommer nu att förtydliga våra rutiner och se till att de är kända av personalen, säger Håkan Johansson (KD), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Taggar

Dela