Nyheter

Jan frågar Gottlieb om busshållplatser

Nyheter Inför kvällens kommunfullmäktige har Jan Cherek (SD) ställt en interpellation till tekniska utskottets ordförande Gottlieb Granberg (M) om busshållplatserna utanför Gummifabriken.

Jan Cherek (SD)

Läs interpellationen i sin helhet nedan:

Vid fem tillfällen har jag uppmärksammat risk för incidenter då mötande buss i riktning mot Arvidssons Bil har stannat och folk gått över övergångstället bakom bussen. Personer som korsar vägen dyker upp helt plötsligt då det är skymd sikt. Ett steg från att de blir synliga så är de över på andra sidan vägen. 

Även om bilar håller hastighet och även saktar ner så blir reaktionen att de får tvärbromsa! Skulle det vara en cyklist som kör över så är olyckan ett faktum. 

Då man är noga med hur folk sköter sina buskar, träd och häckar på sina tomter i anslutning till korsning så är det märkligt att man tillåter att kommunen skapar skymd sikt! 

På den motsatta sidan, i riktning mot Pilgatan, när bussen stannar så har det vid flera tillfällen blivit ett längre stopp. Om detta beror på att man är för tidig eller om man inväntar passagerare från buss/tåg som ska ansluta är oklart. Det  kan vara tre till fem minuters stopp.

Oavsett så bildar det kö och denna kö sträcker sig bort till rondellen vid Jönköpingsvägen. Bilister reagerar att tuta och köra om trots heldragen linje. Här är en annan typ av olycksrisk. 

Mina frågor till tekniska utskottet är följande:

– Vem har tagit beslut om dessa busshållplatser? 

– Varför har man förlagt övergångställe med skymd sikt av buss? 

– Då det dröjer med viadukten kommer denna väg vara starkt trafikerad, är det då
lämpligt med detta hinder? 

– Då man har breda ytor på båda sidor om vägen hade det inte varit lämpligt med
bussfickor? 

– Varför kan inte bussarna ta svängen upp till stationen där det är en naturlig
busshållplats? 

– Ska det krävas en allvarlig olycka innan man gör om och gör rätt?

Värnamo 2022-08-17

Sverigedemokraterna Jan Cherek

Interpellationen kommer att besvaras under kvällens fullmäktige.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Jan frågar Gottlieb om busshållplatser

Finns många fler ställen som inte är bra undrar om den som planerar verkligen klarade grundskolan

Bra skrivet! Många bussresenärer har exakt samma frågor. Livsfarligt att både vara förare och bussresenär. Den som ”designade” denna lösning åt vår stad måste ha tappat sitt logiska tänkande.

Busshållplatserna är byggda för att fungera med sikten vid övergångsstället om vi hade haft kvar vänstertrafik.

Bra SD, äntligen en riktigt bra synpunkt.
Jag har vid tidigare kommentarer sagt att trafikplanerarna i Värnamo inte kan ha, eller saknar studieskulder och det står jag fast vid.
Skrämmande planeringskunskaper.

Likaså busshållplatsen på Östravägen i Bredaryd, fullständigt vanvettig. Hörde av mig till Länstrafiken, men dom ser inget galet. Dessutom är hastigheten höjd till 60 kilometer på vägsträckan.

Kommentarsfunktionen är stängd