Blogg

Jägarna varnar för viltolyckor

Jägarna varnar för viltolyckor

Blogg Ordförande distriktets Svenska Jägarförbundet, Anette Petersson har skrivit några rader som berör alla bilister.

Speciellt nu på hösten.

Här kommer texten i sin helhet:

Kör försiktigt – vilda djur kan korsa din väg!

Löven gulnar allt mer och faller mot marken, kylan biter i kinderna under morgontimmarna, det blir mörkt tidigt på kvällen. Hösten är här!

Hösten är inte bara regn, blåst och allmänt dåligt väder i väntan på den första snön. Det finns dagar då det är vindstilla, ljusblå himmel och solen passar på att värma upp, trösta och ge ny energi.

September, oktober och november. Tre härliga månader innan den allra värsta julstressen greppar merparten av folket i december.

Men med hösten ökar antalet viltolyckor drastiskt. September, oktober, november och december är de månader då det är allra störst risk för de som kör bil att krocka med ett vilt djur.

Ungefär hälften av alla årets kollisioner med vilt sker då. Under dessa månader sammanfaller djurens rörelser med den tid då trafiken är som mest intensiv – när många åker till och från jobbet. Brunstperioden för älg och vildsvin börjar nu och människor vistas mer i naturen när de plockar svamp eller jagar.

Detta innebär att djuren rör sig betydligt mer i skogarna och de tar inte hänsyn till våra vägar. De har sina egna vägar som istället kan korsa våra.

Och en del djur är flockdjur – kommer det ett djur på vägen kan det finnas flera. Ökad rörlighet av viltet i kombination med att antalet bilister ökar, vägunderlaget blir sämre med fallande löv, regn och halka innebär tyvärr att hösten utan tvekan är den mest dystra tiden gällande viltolyckor.

Att det finns vilt i naturen kommer vi att få leva med. Vad det handlar om är att vara uppmärksam som bilförare, att hålla koll på naturen bredvid vägen, att vara observant och att sänka hastigheten. Kör försiktigt och var rädd om dig och djuren!

Annette Petersson
Svenska Jägareförbundet

Anette Petersson, Svenska Jägarförbundet

Taggar

Dela