Nyheter

Jägare: Vi måste agera mot varg nu!

Nyheter ”Vi måste våga lyfta vargfrågan”, säger Anders Svensson från Hädinge, som var med under gårdagens besiktning av den döda kalven i norra delen av Värnamo kommun där besiktningsmän konstaterade vargangrepp.

Arkivbild

Vargangreppet var max två dagar gammalt. Anders Svensson berättar: 

– Åtta kalvar hade rymt från gården i norra delen av kommunen för några månader sedan, de kanske hade blivit skrämda av någonting. I går hittades en kalv från den aktuella gården och levande vikt på kalven skulle jag säga ungefär 120 kilo. Vi vet att det finns varg i området och jag hittar mycket spillning här i Hädingetrakten och de är i närheten av nationalparken, berättar Anders som är en van jägare och är mycket ute i skog och mark där han också ser att vargspillningen har ökat. 

– Till syvende och sist så drabbar det djurägaren och oss jägare. Men om man tittar lite längre fram och vi tappar 50 procent av fårbesättningen, vad händer då? Jo, vargen tar sig an nötboskapen. En ko, utan horn, som väger 400 kilo klarar vargen av. Vargen jagar 52 veckor om året, ska ha mat 1–2 gånger i veckan, och är urskillningslös. Den ger sig på även rådjur och dovhjort, ja det de kommer åt. Vargen tar det lättaste och kommer den till dukat bord så jagar den inte älgen i skogen utan de tar den lättaste vägen och de lättaste vägarna till platsen. Vargen har sina vandringsleder och de kan förflytta sig 4–5 mil på ett dygn. Viltstängsel är ett hinder och vi ser att vargstammen ökar i västra delarna, berättar Anders och fortsätter: 

– Vi vet att det är fyra revir i Brängen, fyra revir i Boråstrakten. Det utgör åtta revir. Tänk om reviren kommer att få fem valpar. Då har vi plötsligt  40 valpar plus föräldrardjuren. Räknar vi förra året då var det två i Brängen som fick valpar också och de cirkulerar i området för att hitta fasta platser och partners. Det här är bara en liten fingerborg i verkligheten. Vargarna kan inte gå norrut mot Värmland, för där finns inte plats för något revir och de ger sig inte in i strid förrän det blir fullständigt nödvändigt. Vad händer då? Jo, vargen drar sig söderut mot Småland, Halland och Kronoberg. I Skåne finns redan tre revir dessutom. 

– Det är EU som bestämmer hur vi ska sätta upp direktiven som vi i Sverige ska uppfylla. Vi måste göra något för att få bestämma själva vad vi ska göra här hemma. 

 

Foto från besiktningen i går där det konstaterades vargangrepp på kalven i norra delen av Värnamo kommun

Du är jägare, hur ser du på att släppa jakthunden i skog och mark?
– Jag måste klä hundarna i stål. Det kan fungera i år i och med att det inte finns några vargvalpar i mitt område och revirhävdande än. Jag skulle inte chansa framöver. Antingen måste jag skaffa rustning till mina hundar, eller sluta. Jag kan inte forma om mina hundar till enbart sällskapshundar, varken jag eller mina hundar vill inte det. De vill fortsätta jaga, det är en instinkt. Jag har alltid sett fram emot första släppedagen på älgjakten, men nu känns det inte roligt. 

Vad tycker du att beslutsfattarna ska göra?
– Stängas in i ett rum och komma överens om vad som ska göras. Ingen vågar lyfta frågan. Vi ger dem ett direktiv att det ska kontrolleras. Men direktivet syr du inte ihop på en kvart, det kanske tar fem år. Det är nu vi måste agera. Om fem år är det försent. Vargen utrotades i Sverige av en anledning. Ska vi importera allt vi äter? Det är vår självförsörjning det handlar om. Maten på vårt bord. Försvinner lantbruket försvinner gödseln, då försvinner odlingarna och de öppna markerna. Jag ser på Lövö och Svänös betesmarker, en attack där ute så är djuren väck. Jag blir så fruktansvärt irriterad på att ingen vågar säga något. I går skickades ett sms ut från Länsstyrelsen till närmast berörda djurägare i området efter att besiktningen var gjord av kalven och vargangrepp konstaterades. Ut med informationen till allmänheten, säg som det är och visa vad vargen gör istället för att bilder på att de leker vid vattenbrynet, avrundar jägarn från Hädinge.

Jägaren i Vaggeryds kommun, som vill vara anonym, bor och lever på landsbygden. Han har under två nätter varit vaken och haft uppsikt runt gårdens fårstängsel. 

– Det syns på fåren och korna att de är oroliga och hundarna springer runt. Jag är en av dem som vill att vi ska använda paragraf 28. Det gör att vi har rätt skydda djuren. Det här är en stress för djurägare. Jag har alltid viljat debattera vargen. Vi ska mata vargen och lönsamheten för lantbrukare är lika med noll. Det handlar om att väcka tankarna så kommer man också få upp ögonen. 

– Under de senaste två nätterna har jag varit vaken och vaktat får och kor. Jag har kamera så jag ser allt som händer. Det handlar om att vi, och våra grannar, ska känna oss trygga. Det hade varit en mardröm att vakna upp och hitta våra djur döda i hagen. 

– Det måste finnas en politik i det här. 350 vargar är sagt att det ska finnas men man räknar familjegrupper och inte individer. Vi är i ett läge där vi har haft varg i många år. Vi har revir nära oss, bland annat i Mullsjö och Borås. Var tar de vägen sedan? Vi ska ha en landsbygd i framtiden också, jag vill vara verksam men jag tvivlar på att det är möjligt. Jakten är slut om ett år. Jag vågar inte släppa med tanke på snöbristen som är här hos oss. Vargen springer till hunden. Det oroar mig och är ett bekymmer. Framför allt är det en tystnadskultur. Likt det som hände vid Ådalen i går. Det får inte dröja så länge innan informationen går ut. Tycker också att man ska informera jägarna om paragraf 28, om man har egen mark eller utarrenderat, summerar jägaren i Vaggeryds kommun som troligtvis även i natt kommer att vara vaken och se till att det är lugnt i byns fårhage. 

Arkivbild

Delar ur jaktförodningen paragraf 28, som är författad av rovdjursansvariga vid Svenska fåravelsförbundet; 

Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret. 

Rovdjur som avses i första stycket får dödas av ett tamdjurs ägare eller vårdare för att skydda tamdjuret: 

1. När rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående. 

2. Om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret och dödandet sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadat eller dödat tamdjur, eller

3. Om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område oavsett för skötsel av tamdjuret och det finns skälig anledning att befara ett angrepp där. 

Om paragraf 28 används ska din Länsstyrelse omedelbart kontaktas om vad som hänt. Om allt gått rätt till godkänns handlingen, i annat fall blir polis inkopplad. Muntligt avtal gäller med exempelvis granne eller jaktlag som med statligt jaktkort och giltig vapenlicens kan använda sig av paragraf 28. 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Jägare: Vi måste agera mot varg nu!

Jaha skall vi förbjuda alla motorfordon och tåg nu , för de tar väl livet av fler hundar än vargen gör.

Varför visar ni inte djuret? Är ju mest gräs på bilden från besiktningen. Osmakligt att visa känsliga tittare? Vi behöver få se vad vargen gör.

Man förstår djurägarnas oro med dessa vargrevir in på knutarna. Jag tycker alla miljönissar och mångfaldsnissar skall ta sig en tankeställare och fundera om vi verkligen skall ha dessa vargrevir i södra Sverige. Reducera vargstammen ned till 230–250 individer från nuvarande cirka 400, då kanske vi får dessa vargrevir i sjumilaskogarna i Norrland. Det känns inte så tryggt och avslappat att gå ut i skog och mark runt Store Mosse som man kunnat göra i flera årtionden tillbaka. Dessa promenader är en balsam för kropp och skäl. Det man blir arg av är att vargen bara river och tar död på bland andra får utan att äta upp dem. Sådana djur vill vi inte ha i våra skogar.

Man kan gå in på nätet och kolla vilka enorma summor staten betalar ut för rovdjursriven boskap. Även den ersättning som utgår för skydd, (nät med mera) besiktning rivet djur, samt en fasligt massa andra kostnader. Slutsats, inte värt allt lidande för djuren och dessa många miljoner. Glöm inte ersättningen till samerna för riven ren.

Ja man kan bara hålla med Anders var han säger
Det är nu beslutsfattare måste sätta sig ner och agera i frågan ,

Kommentarsfunktionen är stängd