Nyheter

Invånaren: ”Inför kommunalt tvång på koppel”

Nyheter En medborgare vill se ett krafttag mot att förebygga hundattacker i Värnamo kommun.

En medborgare föreslår att det ska vara obligatoriskt med koppel på hundar i Värnamo kommun. Bild: Pexels

De senaste månaderna har flera människor blivit attackerade av löst springande hundar. Nu vill en kommuninvånare att Värnamo kommun går i bräschen för att motverka liknande händelser. I ett medborgarinitiativ föreslår personen att kommunen inför att det ska vara obligatoriskt att ha sin hund kopplad, att kommunen sätter upp informationsskyltar vid kommunens samtliga gångstråk om det hela samt att polisen får mandat att plocka in löst springande hundar.

– Då folk inte har någon hänsyn och respekt för andra människor och hundar så verkar detta vara det enda alternativ för att få bukt på dessa oansvariga hundägare. Med tanke på alla hundattacker som uppmärksammats det senaste är bara toppen på ett isberg av det som sker och för allas säkerhet och trevnad så anser jag att det är rimligt att kommunen går in och gör något åt detta, menar kommuninvånaren. 

Med anledning av förslaget fick tidningen kontakt med en hundexpert för att diskutera frågan. 

– Det borde vara naturligt att koppla sin hund och man behöver ha sin hund kopplad för att ha respekt mot andra människor. Jag tror att många som är ute och går med sin hund blir osäkra på hur de ska agera när de möter en löst springande hund, därav kan många hundslagsmål ske. Jag tror heller inte att skyltar kommer att hjälpa. Däremot borde man som hundägare veta att man har strikt ansvar för sin hund, vilket innebär att man alltid har ansvar för det som hunden gör. En fråga som jag ställer mig är: vem ska sköta den bristande tillsynen? Är det polisens sak?, undrar experten. 

Fotnot: Det så kallade koppeltvånget pågår mellan 1 mars och 20 augusti varje år. Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter framgår att alla hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt under den här perioden. Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att hundarna i de allra flesta fallen därför måste vara kopplade. ”Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda”, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Taggar

Dela


14 reaktioner på Invånaren: ”Inför kommunalt tvång på koppel”

Ja dessa sinnessvaga dårar som inte kopplar sina hundar med ursäkten att: ”Han är inte farlig”. Det vet de inte alls, helt plötsligt så kan hunden få för sig nått och hugga till, det ligger i deras natur. Jag litar inte på djur, och skulle aldrig skaffa ett som ”sällskap”. Jag förhåller mig till människor, som är min egen art.

Jag har själv en liten hund och var idag på promenad i Apladalen. Min hund har jag alltid kopplad. I Apladalen ser jag en person som har sina tre stora hundar lösa. Personen tränar/ leker och låter dem apportera. Jag såg detta på håll och gick vidare. När vi sedan gått förbi prästgården och går ner i svackan innan kaffestugan kommer personen igen. Hundarna är fortfarande lösa. Då slänger hon en leksak som hamnar snett till vänster om mig. En bit ifrån.
Jag bestämmer mig direkt för att bära min hund som jag gjort tidigare när vi mött lösa hundar.
Hen ser irritationen hos mig och undrar, leende, om det är en katt jag bär på…
Varpå hon också säger, har inte din hund fyra ben att gå på och om jag ska lära min hund att bli rädd för hundar genom att bära?
Hela tiden ett hånade leende.
Förmodligen var hon van att folk säger till men hon vägrar att ändra sig och vägrar visa respekt för andra människor och hundar i ett ställe som Apladalen. Orkar man inte ta sig till skogen när man valt tre stora hundar?
Ska man träna sina hundar där barn leker, människor motionerar med mera+

Jag är positiv till koppel och respekt för andra.

Tränade och lydiga hundar är ingen ursäkt att slippa.
Dock endast hundtjänst, tycker jag.

Du skulle bett tjejen att vara tyst. Bra gjort att du lyfte upp din hund, så han inte blev skadad, för en olycka händer så lätt..

Tyvärr fann jag mig inte så bra då…
Det som var otroligt var att hon öppnade upp samtal för att provocera mig. När det borde varit jag som sa något först…
Det jag sa var att; här promenerar ju människor. Har du dina hundar lösa då?
Men hon fortsatte med mitt bärande av min hund. Klockan var runt 11 på förmiddagen och många ute.
Jag slängde ett fult ord efter henne…
Önskar jag sagt mer och önskar verkligen att det skulle vara förbud att ha hundar okopplade i Apladalen och övriga Värnamo året runt.

Vem är ”hundexperten” i artikeln och varför namnges personen inte? Personen säger ju inget enormt kontroversiellt så förstår inte alls vitsen med anonymiseringen, tar bort eventuell auktoritetstyngd från uttalandet tycker jag…

Vissa kommuner har redan allmänt koppeltvång på offentliga platser. Behövs bättre resurser för att se till att det efterlevs, verkar det som.

Mycket bra initiativ!
Mötte sist en lösspringande hund i skogen, ägaren var långt bakom. Han ropade efter hunden som inte lyssnade utan fortsatte springa runt mig.
Till slut sprang den tillbaka till ägaren. Jag hade blivit väldigt rädd och skrek att hunden ska vara kopplad.
Det ska den inte alls, svarade han.
Och sen sa han det mest korkade jag har hört på länge: ”Jag har jaktlicens!”
Jaha, vad har det med saken att göra? Dessutom ännu värre att som jägare ha en hund som inte lyssnar ett dyft..
Så – ja tack till koppeltvång!

Nu är det ju dock så att alla jakthundar inte fungerar likadant.. Man är van vid apporterande hundar, som apporterar på kommando, men det finns till exempel också drivande hundar, och dessa är inga man ”tränar” till jakt, så tycker inte det nödvändigtvis är konstigt att just hunden inte lyssnade. Jag håller med om att det är hänsynslöst av mannen, men ska man vara arg så tycker jag ändå att man ska vara arg av relevanta anledningar – och att det är värre att hunden inte lyssnar, trots att han är jägare, är lite att ta i…

Denna hundskit överallt på trottarer och cykelbanor.
Inför rejäla böter. Men de har väl inte råd att betala dem. Har ju inte till bajspåsar heller.
Eller är det slapphet i skallen?

Ja, drygt böter vore bra, men vem ska ha kontroll och utfärda böter? Samma sak med all annan skit, är ju förbjudet att skräpa ner, undrar bara hur många böter som skrivits ut för det. För att inte tala om allt skräp som folk släpar ut i skogen och dumpar. Det är betydligt värre än hundskit och kan skada vilda djur svårt.

Är väl något varje hundägare ska följa..precis som alla ska plocka upp skiten och som granne inte låta hundar skälla ute dagligen på grund av lathet.. 🤣

Koppeltvång i bebyggelse och angränsande grönområden. Staden har redan haft flertal hundattacker så också med dödlig utgång. Koppeltvång ska självfallet gälla rastande polishund, utbildad till kamp, på stadsgator oavsett tidpunkt på dygnet.

Inför böter som andra städer om inte hundbajs/spillning plockas upp – i synnerhet eliminering för smittorisker.

En polishund är en tjänsteman i tjänst när den är ute.
Den utför ett arbete. Totalt orimligt att ha koppeltvång på dem.

Så länge den är i tjänst kan man inte kräva samma krav som på en vanlig hund.
Och utbildad till kamp?
Tror du får utbilda dig lite inom vad en polishund är till för.

Det tycker jag också. Man blir rädd varje gång man ser en hund utan koppel. Och oftast blir det när man promenerar Osuddenrundan.

Kommentarsfunktionen är stängd